Članak

Tužilaštvo smatra dokazanim optužbe protiv Lijanovića i ostalih

8. Maja 2018.14:44
U završnoj riječi na suđenju za organizovani kriminal, pranje novca i utaju poreza, Državno tužilaštvo je navelo kako smatra da su u potpunosti dokazani navodi optužnice za niz krivičnih djela koja su na teret stavljena Jerku Ivanoviću Lijanoviću i još devetero optuženih.

Tužilac Ismet Šuškić je rekao da su tokom suđenja izvedeni konkretni dokazi, saslušani svjedoci i uložena obimna materijalna dokumentacija, koji su doveli do zaključka da su djela što su optuženima stavljena na teret počinjena u sklopu organizovane grupe.

“Jerko, Slavo i Jozo Ivanković Lijanović su od 2007. do 2011. organizovali grupu i sa Željkom Mikulićem osnivali firme s minimalnim osnivačkim ulogom od 2.000 konvertibilnih maraka (KM). Milorad Bahilj i Jozo Slišković su sačinjavali ugovore o zakupu prostorija, proizvodnih pogona i licence. Kada jedno pravno lice prestane s radom, drugo nastavlja obavljati djelatnosti”, kazao je tužilac.

Napomenuo je da su Mirjana Šakota i Mirko Galić sačinjavali knjigovodstvenu dokumentaciju u društvima u kojima su počinjena djela i postupali suprotno Zakonu o računovodstvu te omogućili da se proizvodi iz skladišta plasiraju na crnom tržištu, kao i da je Bahilj uništio dokumentaciju jedne od firmi.

Članovi grupe su, kako je rekao tužilac, bili ili rodbinski povezani ili su prethodno radili u firmi “Lijanovići”, pogotovo oni koji su postavljani za odgovorne osobe u osnovanim firmama, kojima su, dodao je Šuškić, zajednička karakteristika bili i isti radnici, što su potvrdili svjedoci.

“Ostao je neplaćeni porez prema državi od prethodnog pravnog lica. Novo radno lice nastavlja da radi u prostorijama firme ‘Lijanovići’ i preuzima dužnosti starog. Računi su blokirani i nema mogućnosti prinudne naplate”, kazao je tužilac, dodavši da se radi o višemilionskom iznosu neplaćenog poreza.

Povezanost firmi, prema tužiocu, ogleda se i u prodaji robe na crnom tržištu, a prikazano je da su gotovi proizvodi vraćeni u proizvodnju bez popratne dokumentacije zbog čega je to urađeno, što su potvrdili svjedoci. Napomenuo je i kako je “fingiran” bio povrat robe u proizvodnju.

“Jedan od svjedoka je u hladnjači ‘Velmosa’ pronašao ‘crne naloge’ i predao ih Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA). Vozači su prilikom prevoza robe nosili račun i nalog. Veća količina robe je prodata na crnom tržištu”, rekao je Šuškić.

Zaključak je Tužilaštva da se novac dobijen od prodaje robe na crnom tržištu stavljao u legalne tokove, iako je Odbrana navodila da se radilo o pozajmicama.

“Uplaćivani su iznosi čije porijeklo nije poznato, a vežu se za period kada su optuženi počinili utaju poreza. Nema potvrda da je novac nekome pozajmljivan”, dodao je tužilac.

On je kazao i da je Miroslav Čolak pokriće za pozajmice od 2,3 miliona KM dao u prodaji dionica “Velmosa” od 1,3 miliona KM, što nije dovoljan iznos, te da je njegova izjava neistinita. Tužilac je naglasio i da je firma “Junita” osnovana s jednim razlogom – da se Čolaku isplati novac od utaje poreza.

Osvrnulo se Tužilaštvo na nalaze vještaka Odbrane smatrajući ih neutemeljenim, uz obrazloženje da inspektori Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) tokom kontrole firmi nisu bili dužni izvršiti popis skladišta i zaliha, odnosno uraditi inventuru.

Jerka, Slavu i Jozu Ivankovića Lijanovića te Čolaka optužnica tereti za pranje novca, a Bahilja, Sliškovića, Mikulića, Draženka Kvesića, Šakotu i Galića za neplaćanje poreza. Svima je na teret stavljen i organizovani kriminal, a pored njih za neplaćanje poreza se terete firme “Lijanovići”, “Mi-MO”, “Farmer”, “Farmko” i “Optimum”.

Tužilaštvo će sa iznošenjem završne riječi nastaviti 15. maja.

Haris Rovčanin