Članak

Dudaković i ostali: “Bez izjednačavanja krivice i falsifikovanja činjenica”

4. Maja 2018.15:51
Ne pristajanje na izjednačavanje krivice i falsifikovanje historijskih činjenica, poruka je skupa podrške Atifu Dudakoviću i 12 bivših pripadnika Petog korpusa Armije BiH koje Državno tužilaštvo sumnjiči za zločine počinjene tokom 1995. godine.

This post is also available in: English

Na skupu, na kojem je prisustvovalo oko 200 građana Sarajeva, Nihad Aličković iz AntiDayton pokreta je rekao da su Dudaković i ostali pripadnici Petog korpusa krivo optuženi, ali da vjeruje u državu i sudstvo.

“Okupljanje je bukvalno vid podrške krivooptuženim. Ovo je jednostavno još jedan vid agresije na istinu sve onoga što se desilo u BiH. Pokušaj izjednačavanja žrtve i agresora, ništa drugo. Želimo samo iskazati protivljenje tome i dati podršku krivooptuženima”, kazao je Aličković.

Samir Petrović, bivši pripadnik Armije BiH i dobitnik najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”, rekao je da organizovanje skupa podrške Dudakoviću i njegovim saborcima ima historijsko značenje za grad Sarajevo, a to je da se neće pristati na falsifikovanje historijskih činjenica.

“Mi šaljemo jasno poruku da Sarajevo neće pristati na izjednačavnje krivice. To je naša poruka svima onima koji danas falsifikuju historiju. Oni moraju to znati”, dodao je Petrović.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo rekao je da su tri komandanta Armije, četiri komandanta korpusa i na desetine komandanata brigada i bataljona došli pred sudove i da imaju moralnu podršku.

Dodaje i da je žalosno što “smo poslije toliko slavnih bitaka dočekali da moramo braniti dostojanstvo naših generala”, te je poručio da će na kraju pravda pobijediti.

Prisutnima se obratio i Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta koji je rekao da je Armija BiH osvajala ciljeve koji stoje pred ljudskim dostojanstvom, a to su sloboda, mir, ljudskost i čast.

“Nemamo pravo mirno ćutati kad personifikaciju najčasnijih ciljeva Atifa Dudakovića i 12 njegovih suboraca pokušavaju izjednačiti, pokušavaju okriviti s onim što oni nikada nisu počinili”, istakao je Tokić.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Dudakovića s Ekremom Dedićem, Ibrahimom Šiljdedićem, Safetom Salihagićem, Adisom Zjakićem, Redžepom Zlojićem, Samirom Solakovićem, Fatmirom Muratovićem, Muharemom Aleševićem, Huseinom Balagićem, Ejubom Koženjićem, Ibrahimom Nadarevićem i Saidom Mujićem za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Bosanske krajine.

Dudaković se sumnjiči i za zločine nad civilnim stanovništvom počinjene na području Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (APZB).

Sva trinaestorica su uhapšeni po nalogu Tužilaštva BiH u petak, 27. aprila, ali je Državni sud odbio da im odredi pritvor pustivši ih na slobodu uz mjere zabrane.

Haris Rovčanin


This post is also available in: English