Članak

Potvrđena optužnica protiv Nehrua Ganića

26. Aprila 2018.15:53
Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Nehrua Ganića za zločin počinjen nad žrtvama srpske nacionalnosti na području sela Čemerno (općina Ilijaš).

Optužnica tereti Ganića da je u svojstvu komandanta Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Breza, iako je znao ili mogao znati da njegovi podređeni spremaju izvršenje krivičnog djela u okviru napada na selo Čemerno, propustio da preduzme nužne i razumne mjere da spriječi učinjenje krivičnog djela, odnosno da učinioci tog djela budu kažnjeni.

U potvrđenoj optužnici se navodi da je plan i cilj napada na selo Čemerno bilo, između ostalog, ubistvo svih lica srpske nacionalnosti u selu, bez razlikovanja civila i vojnika Vojske Republike Srpske (VRS), uključujući i zarobljenike koji su položili oružje, kao i prekomjerno i vojnim potrebama neopravdano uništenje njihove nepokretne i pokretne imovine.

Za ratni zločin počinjen u Čemernom prethodno su optuženi Džemal Hadžić, Teufik Turudić, Džemal Smola, Senad, Haris i Benjamin Sikira, Enes Durak, Mirsad, Nusret i Mirzet Bešlija te Hamdija Spahić, koji su, prema navodima Tužilaštva, zločine počinili kao pripadnici TO-a i aktivnog i rezervnog sastava policije.

Haris Rovčanin