Članak

Dragan Mektić mora isplatiti 3.500 Ružici Jukić

5. Aprila 2018.17:14
Općinski sud u Sarajevu naložio je ministru sigurnosti Draganu Mektiću da isplati potpredsjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VTSV) Ružici Jukić 3.500 maraka na ime nematerijalne štete uslijed klevete nanesene u emisiji „Pošteno“ Federalne TV, kao i drugim izjavama u medijima.

Kako se navodi u presudi, koja je u posjedu Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), Mektić je obavezan da isplati i troškove postupka u iznosu od oko 1.200 maraka.

Općinski sud također je obavezao Mektića da o svom trošku objavi izreku presude na Federalnoj TV, i portalima Oslobođenje, BNTV, Slobodna Bosna i Dnevno.ba u roku 30 dana.

Jukić je za BIRN BiH kazala da je zadovoljna presudom.

„Meni je bitno da je pravda i istina izašla na vidjelo“, rekla je ona.

Mektić je prokomentarisao da je postojao „očit pritisakVSTV-a da se postupak riješi u korist Jukićeve“.

„To je nažalost neargumentovana presuda kojoj je Sud podlegao. Ovo mene neće pokolebati i ja ću nastaviti da pričam o korumpiranim osobama u pravosuđu“, rekao je Mektić i rekao da će se žaliti na presudu.

Jukić je tužila Mektića zbog uvreda koje je iznio ministar sigurnosti, poput onih da je “frizerka”, da je “nacionalista” i da “mrzi Srbe”, da je davala sugestije sutkinji Lejli Fazlagić i da joj je vršilac dužnosti glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić rodica.

Tokom postupka, Jukić je izjavila da je prije imenovanja u VSTV-u obnašala funkciju sudije Općinskog suda u Tuzli, te je negirala da je s Fazlić ikada razgovarala, da joj je Tadić rodica, da je radila kao frizerka, kao i da mrzi Srbe, kojih, kako je dodala, ima u svojoj porodici.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Kantonalnom sudu u Sarajevu.

    Denis Džidić