Članak

Arifović i ostali: Borac, a ne vozač

14. Marta 2018.14:27
U nastavku suđenja za ratni zločin počinjen na području Srebrenice, svjedok Odbrane je kazao da na dan akcije na Zalazje u julu 1992. nije vidio optužene Amira Salihovića i Suada Smajlovića.

Zulfo Salihović, bivši pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) Sućeska je izjavio da nije učestvovao u akciji na Zalazje 12. jula 1992., iako je tog jutra bio krenuo u akciju. Komandir jedinice TO Sućeska Zulfo Tursunović, kako je kazao svjedok, rekao mu je da ostane da dežura u Srebrenici s kamionom i vozačem Farukom Tursunovićem u slučaju da bude ranjenih u akciji.

U popodnevnim satima, posvjedočio je, da je od kurirske službe obaviješten da uputi “tamić” prema Zalazju, odnosno da se susretne sa pripadnicima jedinice koji su nosili ranjenike. Do tog trenutka, naglasio je da se vozilo nije pomjeralo.

Prema svjedoku, optuženi Salihović nikada nije vozio taj kamion, pa tako ni tog dana. “Koliko znam, Amir je bio borac, a ne vozač”, rekao je svjedok.

Amir Salihović je optužen zajedno s Izetom Arifovićem i Suadom Smajlovićem, bivšim pripadnicima oružanih snaga Srebrenice u sastavu Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), za ubistva civila srpske nacionalnosti na području općina Srebrenica i Bratunac, u junu i julu 1992.

Svjedok Salihović je kazao i da su ranjenici dovezeni do Doma zdravlja u Srebrenici, te istakao da nije bilo zarobljenih i ranjenih osoba srpske nacionalnosti. Nakon novog naređenja da se “tamić” vrati jer ima mrtvih, svjedok je kazao da je uputio Faruka Tursunovića da ide.

U kasnim večernjim satima, svjedok je kazao da je “dočekao tamić” na raskrsnici prema Sućeski, a u njemu su bili Faruk Tursunović, Zulfo Tursunović, mrtvi pripadnici jedinice, kao i oni koji su učestvovali u akciji.  I svjedok je ušao u kamion i otišli su u Sućesku.

Ovaj svjedok je naglasio kako odgovorno tvrdi da tog dana nije vidio Amira Salihovića, kao ni Suada Smajlovića.

Suđenje će se nastaviti 28. marta.

 

Lamija Grebo