Članak

Trebinjska policija istražuje propuste zbog bjekstva Miroslava Duke

28. Februara 2018.14:46
Policijska stanica Trebinje istražuje zašto nisu Sud BiH obavijestili o nejavljanju Miroslava Duke, osuđenog ratnog zločinca, a što je dovelo do njegovog bjekstva, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Iz Policijske stanice Trebinje su potvrdili za BIRN BiH da su o Dukinom javljanju Sud BiH posljednji put obavijestili 16. januara ove godine.

Oko mjesec dana kasnije, 14. februara, Sud BiH je poslao upit Policijskoj stanici u kojem je tražio “hitno obavještenje o tome da li se osuđeni Duka u prethodnom vremenu redovno javljao”.

“Policijska uprava Trebinje će da sprovede interni postupak u kome će utvrditi da li je bilo propusta od strane Policijske stanice Trebinje. Ukoliko se utvrdi da su propusti urađeni, odgovorni će biti sankcionisani u skladu s Pravilnikom o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti policijskih službenika”, naveli su iz Policijske stanice Trebinje.

Iz Suda BiH su potvrdili da su posljednje obavještenje iz trebinjske policije dobili sredinom januara, a da su osuđenom izrečene mjere zabrane prema kojima se on morao policiji javljati jednom sedmično, i to utorkom.

Između 16. januara i 14. februara, kada je poslat dopis, prošla su četiri utorka, o kojima Sud BiH nema nikakvo obavještenje.

“Sud BiH je odmah po saznanjima zatražio informaciju zašto službenici Policijske uprave nisu o daljem javljanju obavijestili ovaj sud i potom je pokrenut postupak za izdavanje potjernice”, navedeno je iz Državnog suda.

Miroslav Duka, kako je BIRN BiH ranije pisao, sredinom februara nije se odazvao na poziv sudskih organa za izdržavanje dvanaestogodišnje kazne, po pravosnažnoj presudi Suda BiH kojom je osuđen za ratne zločine počinjene u Bileći.

Za njim je, po prijedlogu Suda BiH, raspisana međunarodna potjernica.

Apelaciono odjeljenje Suda BiH je u augustu prošle godine potvrdilo presudu kojom je Duka osuđen na 12 godina, Goran Vujović na šest, a Željko Ilić na pet godina zatvora za zločine počinjene u Bileći.

Vujović, Duka i Ilić su proglašeni krivima za mučenja, premlaćivanja i zlostavljanje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Stanici javne bezbjednosti (SJB) i Đačkom domu u Bileći. Jedan od zatočenih je od posljedica premlaćivanja podlegao.

Vujović i Duka osuđeni su da su počinili progon protivpravnim zatvaranjima, nečovječnim postupanjem, deportacijom, ubistvima i mučenjem.

Vujović je osuđen da je zločine počinio kao načelnik SJB-a Bileća, a Duka kao komandir u SJB-u. Ilić je, kao policajac, osuđen za progon, fizičko i psihičko zlostavljanje zatočenika.

Admir Muslimović