Članak

Mirsad Vatrač od BiH traži skoro 110.000 KM

27. Februara 2018.15:09
Mirsad Vatrač, pravosnažno oslobođen optužbe za ratni zločin počinjen u selu Serdari kod Kotor-Varoši, tužio je BiH zbog nematerijalne štete i one koja mu je nanesena usljed neosnovanog hapšenja te traži da mu se isplati skoro 110.000 konvertibilnih maraka (KM).

Vildana Abaz, opunomoćenica Vatrača, kazala je da na ime nematerijalne štete traže da mu se isplati 47.000 KM, a zbog neosnovanog hapšenja 62.701 KM.

“Cijeneći dokaze koji su provedeni, smatramo da smo nesporno dokazali osnovanost tužbe i zahtjeva. Vatrač je u pritvoru proveo 415 dana, a pod mjerama zabrane 1.198 dana”, pojasnila je Abaz.

U februaru 2016. godine Vatrač je pravosnažno oslobođen krivice za zločin počinjen u selu Serdari. Njemu se sudilo zajedno sa Seadom Menzilom, koji je također oslobođen, te Fikretom Planinčićem, osuđenim na 11 godina zatvora. U prvostepenom postupku Vatrač je bio osuđen na deset godina zatvora.

Na današnjem ročištu saslušan je i vještak ekonomske struke Nedeljko Tanasković, koji je rekao da je na osnovu Vatračevih platnih lista zaključio da njegova šteta po osnovu plata iznosi 62.701 KM.

Pojasnio je da je za utvrđivanje visine naknade štete koristio dokumentaciju uloženu u spis, kao i platne liste koje mu je Vatrač naknadno dostavio, dodavši da je imao uvid u potvrdu Vatračevog poslodavca iz Slovenije.

Pomoćnica pravobranioca BiH Nađa Hozić je rekla da ostaje kod pisanih navoda završne riječi, istaknuvši primjedbu u pogledu potraživanja jer smatra da je zahtjev i zadatak vještaku paušalno postavljen, kao i da se radi o firmi u Sloveniji koja je u stečaju.

Sud BiH će naknadno donijeti presudu.

Emina Dizdarević Tahmiščija