Članak

Svjedok: “Reljić rekao da je ubio Ruška Pajića”

22. Februara 2018.16:36
U nastavku suđenja za pljačke na području Banje Luke, Prijedora i Kneževa, svjedok Dalibor Marić rekao je da je učestvovao u pljački “Komercijalne banke” u centru Banje Luke, kada je ukredeno oko million maraka.

Marić, koji je dobio imunitet od Republičkog tužilaštva, naveo je da je radio u obezbjeđenju u “Komercijalnoj banci”, a prema njegovim riječima, u pljački su učestvovali Milan Reljić, Siniša Straživuk, Tomislav Knežević i Đorđe Ćulum.

Prema Marićevim riječima, nekoliko mjeseci prije pljačke čekao je autobus za Kneževo kada je stao Reljić i ponudio da ga odveze. Tokom vožnje, kaže, pričali su oko toga gdje radi i ima li para u banci.

“Opet poslije nekog perioda me je pokupio poslije posla i povezao za Kneževo. Tokom vožnje rekao mi je da bi trebalo opljačkati banku i pitao me jesam li za to. Kada sam odbio on mi je prijetio djetetom i rekao da je ubica i da je on ubio Ruška Pajića, te da to svi znaju. Prepao sam se i prihvatio”, naveo je Marić.

Kaže da je u međuvremenu od Reljića dobio telefon s kojim je na monitoru od bezbjednosnih kamera u banci uslikao sve prostorije, trezor i novac i da mu je vratio mobilni.

“Kasnije su do moje kuće došli Reljić, Straživuk i Ćulum i otišli smo do kuće Kneževića gdje smo pregledali slike iz banke. Kasnije sam dobio drugi telefon s kojim sam trebao javiti kada da krenu u pljačku”, pojasnio je ovaj svjedok.

Prema njegovim riječima na dan pljačke kada se otvorio trezor on je poslao poruku “Sad” i veoma brzo su se pljačkaši pojavili.

“Kada su ušli, Reljić je otišao u trezor, a Knežević i Straživuk su bili takođe u banci, naoružani puškama. Od mene su dok sam ležao uzeli pištolj i telefon. Za moju dojavu obećali su mi novčanu nagradu, ali je nisam dobio”, istakao je Marić.

Marić je dodao da nakon što je dao izjavu u Tužilaštvu i priznao da je učestvovao u pljački, pred zgradom ga je sačekala nepoznata osoba i zaprijetila da pripazi šta radi i šta priča.

Na pitanje advokata Darka Kremenovića zašto je u izjavi policiji rekao da je i Aljoša Galić učestvovao u pljački, a sada ga ne spominje, on je odgovorio da je to pročitao u novinama.

Siniši Straživuku, Jovici Karać, Milošu Mrđanu, Tomislavu Kneževiću, Željku Pavloviću, kao i Đorđu Ćulumu i Aljoši Galić sudi se da su bili članovi zločinačkog udruženja koje je u periodu od 2008. do 2011. godine, djelovalo na području Banje Luke, Prijedora i Kneževa. Najveći plijen od više od milion maraka uzeli su prilikom pljačke “Komercijalne banke” u centru Banje Luke u aprilu 2011. Osim toga u optužnici se navodi da su odgovorni i za krađu 572.857 maraka koje su oteli od radnika “Alpha Securityja” u krugu firme “Metal”.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. mart.

 

Goran Obradović