Članak

Ukinuta presuda specijalcima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske

8. Februara 2018.13:06
Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je presude bivšim specijalcima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) koji su zbog oružane pljačke 617.000 konvertibilnih maraka (KM) bili osuđeni na ukupno 42 godine zatvora.

Presude su ukinute Vladanu Maliću, Goranu Parašu i Aleksandru Popoviću, te jedinom civilu među optuženima Olegu Bandi, koji su proglašeni krivim za pljačku 617.000 KM izvršenu 2015. godine na autoputu Banjaluka – Gradiška. Međutim, svim optuženim je produžen pritvor.

U Vrhovnom sudu Republike Srpske rekli su da su prihvaćene žalbe advokata optuženih, koji su tvrdili da je u prvostepenoj presudi utvrđeno pogrešno činjenično stanje.

Prema ukinutoj presudi, Malić, Paraš i Popović su osuđeni na po 11 godina zatvora, dok je Banda osuđen na kaznu u trajanju devet godina. Veći dio ukradenog novca, u iznosu od 543.200 KM, do danas nije pronađen.

Prvostepeni sud je ujedno utvrdio da optuženi nisu bili članovi organizovane kriminalne grupe jer nije bilo dokaza da su izvršili još jednu pljačku izuzev one za koju su bili nepravosnažno osuđeni.

Goran Obradović