Članak

Počela regionalna konferencija BIRN: Mediji i vladavina prava

25. Januara 2018.10:38

U Sarajevu je započela konferencija “Mediji i vladavina prava”, koju organizira Balkanska istraživačka mreža (BIRN) i na kojoj će biti predstavljene analize o izvještavanju o organiziranom kriminalu i korupciji u Bosni i Hercegovini, Srbiji i na Kosovu.

Jedan od glavnih zaključaka analiza jeste da u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u Srbiji vanjski pritisak, bilo da dolazi od političkih, poslovnih ili kriminalnih krugova, predstavlja važan faktor koji oblikuje i ograničava način na koji mediji izvještavaju o organiziranom kriminalu i korupciji.

Ova instrumentalizacija medija, kako se navodi u regionalnoj analizi, služi i za vršenje pritiska na tužitelje i sudije s ciljem osiguravanja željenog ishoda u određenim predmetima.

“S obzirom da politički i ekonomski pritisci na Balkanu ugrožavaju novinarstvo, važno je otvoriti ovu temu u cijelom regionu jer se mediji ne mogu koristiti kao sredstvo za dobijanje partijskih glasova, kritikovanje suprotstavljenih strana ili vlastitih interesa pojedinaca. Na ovaj način mediji su podijeljeni u smislu vlasništva i uticaja na redakcije. Ovo indirektno utiče na izvještavanje o korupciji i organiziranom kriminalu koji preplavljuje zemlje Balkana”, rekla je direktorica BIRN-a BiH Mirna Buljugić.

Konferencija BIRN

BIRN-ove analize ukazuju i na nedostatak ujednačenosti i dosljednosti u načinu komuniciranja zvaničnika s medijima, na šta se novinari često pozivaju, kao i nedostupnost informacija koja traje godinama.

Utvrđeno je da su poteškoće u pristupu informacijama i izvorima, bilo da se radi o zvaničnim ili nezvaničnim, još jedan ključni faktor koji ograničava sposobnost medija da izvještavaju o organiziranom kriminalu i korupciji širom regiona.

Srbija se ističe kao najekstremniji slučaj, gdje se medijski izvještaji o organiziranom kriminalu i korupciji većinom smatraju instrumentaliziranim od vladajuće elite u njenim nastojanjima da zadrži moć. Slična je situacija evidentna i u Bosni i Hercegovini, gdje je jasno postojanje instrumentalizacije medijskog izvještavanja o organiziranom kriminalu i korupciji od niza političkih frakcija.

Mediji na Kosovu su suočeni s pokušajima suzbijanja izvještavanja koje bi moglo nanijeti štetu uticajnim političarima i poduzetnicima, za razliku od poticanja izvještavanja o korumpiranim ili kriminalnim djelima suparnika, što se pokazalo kao čest slučaj u BiH i Srbiji.

Ograničeni profesionalni i tehnički kapaciteti, skupa sa sigurnosnim pitanjima, predstavljali su zajednička ograničenja za medijsko izvještavanje o organiziranom kriminalu i korupciji prepoznata i u BiH, na Kosovu i u Srbiji.

Analizu, kao i konferenciju, podržalo je Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke.

Izvještaji na bosanskom jeziku za Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Kosovo:

Pod uticajem: BiH medijsko izvještavanje o organiziranom kriminalu i korupciji

Pod pritiskom: Medijsko izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji u Srbiji

Stalni pritisak: Kosovsko medijsko izvještavanje o organiziranom kriminalu i korupciji

 

    Erna Mačkić