Članak

Uhapšene tri osobe zbog zločina u Vlasenici

20. Decembra 2017.11:27
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su tri bivša pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) zbog sumnje da su pomagali i počinili genocid, zločin protiv čovječnosti te zločin protiv ratnih zarobljenika i civila bošnjačke nacionalnosti na području Vlasenice.

Uhapšeni su Mile Kosorić, Rade Garić i Momčilo Tešić, a iz Tužilaštva BiH je saopćeno i da su u toku pretresi objekata na području Vlasenice i Han-Pijeska.

“Radi se o istrazi vezanoj za događaje u mjestu Luke kod Vlasenice, koji se odnose na prisilno izdvajanje civila iz konvoja koji su napuštali zaštićenu zonu nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine. Istraga je vezana i za zatvaranje odvojenih civila u školi, odakle su odvedeni na lokalitet Mršića i Jarovlja, gdje su ubijeni”, navodi se u saopćenju.

Na lokalitetu Mršića je nakon rata pronađena masovna grobnica s posmrtnim ostacima ubijenih. U Državnom tužilaštvu su potvrdili da je na ovim lokalitetima ubijeno najmanje 30 osoba.

“U odnosu na osumnjičenog Garića istraga se provodi i za događaje iz perioda od 1992. do 1995. godine na području Vlasenice, a koji se odnose na počinjenje ratnih zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika”, saopćeno je iz Tužilaštva.

U okviru ovih zločina, kako se navodi, počinjena su mučenja, zlostavljanja, silovanja i ubistva žrtava bošnjačke nacionalnosti na tom području.

Prema navodima Tužilaštva BiH, Kosorić je nekadašnji komandant Vlaseničke brigade Drinskog korpusa VRS-a, Garić bivši komandir Interventnog voda Vlaseničke brigade VRS-a, a Tešić je bio pripadnik Vojne policije Vlaseničke brigade VRS-a.

Uhapšeni će biti predati Tužilaštvu BiH, koje će odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje mjera zabrane ili pritvora.

Džana Brkanić