Članak

Vlasenko i ostali: Potvrđena oslobađajuća presuda

6. Decembra 2017.14:37
Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su Mitar i Rade Vlasenko, te Drago Končar oslobođeni optužbi za zločine počinjene na području Prijedora 1992. godine.

Kako je navedeno u saopštenju Suda BiH, žalba Tužilaštva BiH je odbijena kao neosnovana, a presuda potvrđena.

Sud BiH je u decembru 2016. oslobodio Mitra i Radeta Vlasenka te Dragu Končara optužbe da su krajem maja 1992. učestvovali u pretresu bošnjačkih kuća u Kozarcu, nakon čega su grupu civila odveli do kuće Mitra Vlasenka, gdje su muškarci iz grupe zlostavljani, a potom odvedeni u logore “Omarska”, “Trnopolje” i “Keraterm”.

Sva trojica su oslobođeni optužbe i da su 4. juna 1992. tokom pretresa u Kozarcu pronašli grupu od osam civila koja se krila u jednoj kući, a zatim ih ubili.

Rade Vlasenko je oslobođen optužbe i da je, s još jednom osobom, u ljeto 1992. iz Trnopolja izveo dvojicu zatvorenika bošnjačke nacionalnosti, koje je odveo na prinudni rad, a zatim jednog od njih ubio, dok je drugi uspio pobjeći.

Radetu Vlasenki i Dragi Končaru se s još jednom osobom trenutno u drugom predmetu sudi također za zločine počinjene na području Prijedora.

Na ovu presudu nije dozvoljena žalba.

 

Lamija Grebo