Članak

Jovanović i ostali: Potvrđena presuda za zločine u Čajniču

6. Decembra 2017.15:01
Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su Milosav, Marijan i Slavko Jovanović proglašeni krivima i osuđeni na po 11 godina zatvora za zločine počinjene u Čajniču 1992. godine, dok je Stevo Jovanović oslobođen optužbe.

Iz Suda je navedeno da su odbijene žalbe Tužilaštva i Odbrana Milosava, Marijana i Slavka Jovanovića kao neosnovane, te da se potvrđuje prvostepena presuda.

Sud BiH je u novembru 2016. nepravosnažno osudio Milosava, Marijana i Slavka Jovanovića na po 11 godina zatvora za zločine počinjene 1992. u Čajniču, dok je Stevo Jovanović oslobođen optužbe.

Milosava, Marijana i Slavka Jovanovića Sudsko vijeće je proglasilo krivima da su, kao pripadnici Treće podrinjske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), u junu 1992. u selu Medoševići ubili pet bošnjačkih civila, uključujući dvoje djece.

Stevo Jovanović je oslobođen jedine tačke optužnice, a riječ je o ubistvu Aiše Popović u selu Bučkovići. Iste tačke optužnice oslobođeni su i Milosav, Marijan i Slavko Jovanović.

Na ovu presudu nije dozvoljena žalba.

Lamija Grebo