Članak

Evropski sud utvrdio kršenje prava Fadila Čovića

6. Decembra 2017.14:32
Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu utvrdio je da su ljudska prava Fadila Čovića, optuženog za zločine počinjene na području općine Hadžići, povrijeđena zbog vremena provedenog u pritvoru i naložio da mu BiH isplati oko tri hiljade maraka.

Čovićev advokat Kadrija Kolić kazao je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je Odbrana prvo podnijela apelaciju Ustavnom sudu na odluke zbog kojih je Čović držan u pritvoru 11 mjeseci.

“Žalili smo se na razloge za pritvor… Naveli smo da ne postoje činjenice koje potvrđuju osnov sumnje da je počinio radnje krivičnog djela, jer je dužnost načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) obnašao godinu dana, ali u SJB-u koji je bio napadnut i devastiran usljed oružanog sukoba, da je nakon rata prošao decertifikaciju, i nije našao ništa inkriminirajuće… Da nijednu radnju nije poduzeo od rata pa do danas da bi ometao tok krivičnog postupka”, rekao je Kolić.

Prema Koliću, Ustavni sud je odbio apelaciju, nakon čega se Odbrana žalila Sudu za ljudska prava, koji je potvrdio kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima.

“Evropski sud je utvrdio povredu i naložio da se isplati nematerijalna šteta. Nematerijalna šteta je 1.500 eura s kamatom i porezima koje eventualno treba platiti”, kazao je Kolić.

Istaknuo je da je Evropski sud naložio Ustavnom sudu BiH da preispita svoju odluku.

“Očekujemo da Ustavni sud donese novu odluku. Nije još donesena, ali to očekujem svaki dan”, rekao je Kolić.

Za zločine počinjene nad zatočenicima u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, Čoviću se sudi sa Mustafom Đelilovićem, Mirsadom Šabićem, Nezirom Kazićem, Bećirom Hujićem, Šerifom Mešanovićem, Halidom Čovićem i Nerminom Kalemberom.

Prema optužnici, Đelilović je bio predsjednik Skupštine općine Hadžići te Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva općine, Čović načelnik SJB-a Hadžići i član Kriznog štaba, a Šabić komandir policije u Pazariću. Prema navodima optužnice, Kazić je bio komandant Devete brdske brigade ABiH, dok su Hujić i Čović bili upravnici i zamjenici upravnika logora “Silos”.

Mešanović je, prema optužnici, bio jedan od zamjenika upravnika u “Silosu” i upravnik logora u magacinu u kasarni “Krupa”, a Nermin Kalember stražar u “Silosu”.

Trenutno je u toku iznošenje završnih riječi.

Albina Sorguč