Članak

Potvrđene kazne šestorci optuženoj za zločine u Herceg-Bosni

29. Novembra 2017.16:54
Haški tribunal je zvaničnicima bosanskih Hrvata, predvođenim Jadrankom Prlićem, pravosnažno potvrdio višegodišnje zatvorske kazne za ratne zločine nad Bošnjacima.

Tribunal je potvrdio i nalaz iz prvostepene presude da je u udruženom zločinačkom poduhvatu progona Bošnjaka, zajedno sa osuđenima, učestvovao i tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman s još nekim zvaničnicima Hrvatske.

Izricanje pravosnažne presude prekinuto je, međutim, nakon što je Apelaciono vijeće potvrdilo 20-godišnju zatvorsku kaznu trećeoptuženom Slobodanu Praljku.

Praljak je, stojeći, uzviknuo da ne priznaje presudu i da nije ratni zločinac, a potom je nešto popio iz male čaše. U zbrci koja je nastala, čule su se riječi Praljkove zastupnice Nataše Fauveau-Ivanović da Praljak “kaže da je popio otrov”.

Praljka su, zatim, pripadnici obezbjeđenja izveli iz sudnice, izricanje presude je prekinuto, a predsjedavajući sudija Carmel Agius je naložio da se “ne odnosi čaša iz koje je Praljak nešto popio”.

Do tog trenutka, Tribunal je Jadranku Prliću, ratnom premijeru samoproglašene Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HRHB), potvrdio zatvorsku kaznu od 25 godina. Ministru odbrane HRHB-a Bruni Stojiću i načelniku Glavnog štaba Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Praljku izrečene su pravosnažne zatvorske kazne u trajanju 20 godina.

Odbacujući žalbe osuđenih, Apelaciono vijeće Tribunala potvrdilo je da su oni bili protagonisti zločinačkog udruženja u cilju “ujedinjenja hrvatskog naroda” u granicama Banovine iz 1939. godine, što je bilo utvrđeno prvostepenom presudom.

U tom poduhvatu učestvovali su i tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak i načelnik Generalštaba Hrvatske vojske (HV) Janko Bobetko.

Apelaciono vijeće Tribunala danas je potvrdilo i nalaz prvostepene presude da je Hrvatska, preko snaga bosanskih Hrvata, držala pod “okupacijom” osam opština u BiH, odnosno na teritoriji samoproglašene HRHB.

“Postoje brojne indicije da je Hrvatska putem HVO-a imala stvarnu vlast” u osam opština u BiH obuhvaćenih optužnicom, rekao je sudija Agius saopštavajući konačnu presudu.

Tribunal je nakon pauze potvrdio kaznu zamjeniku komandanta HVO-a Milivoju Petkoviću, koji je prvostepeno bio osuđen na 20 godina zatvora.

Kazna zatvora u trajanju 16 godina potvrđena je komandantu Vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću, a predsjedniku komisije HRHB-a za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću potvrđena je kazna od 10 godina, koju je on već odslužio i nije bio prisutan u sudnici.

Izricanjem današnje presude Haški tribunal je završio svoj rad.

Radoša Milutinović