Članak

Haški tužioci zadovoljni presudom, pozivaju na nove optužnice

29. Novembra 2017.20:00
Tužilaštvo Haškog tribunala zadovoljno je presudom kojom su šestorica bivših funkcionera Herceg-Bosne osuđeni za zločine nad Bošnjacima 1993. i 1994.

godine.

Haški tužioci su u saopštenju naveli da je “Žalbeno vijeće potvrdilo da su šestorica optuženih, zajedno sa tadašnjim liderima Republike Hrvatske, bili ključni učesnici u zajedničkom zločinačkom poduhvatu radi etničkog čišćenja činjenjem zločina protiv čovečnosti, teških povreda Ženevskih konvencija i drugih zločina”.

“Potvrđeno je presudom da je Hrvatska imala kontrolu nad Hrvatskim vijećem obrane (HVO), koji je počinio rasprostranjene zločine, kao što je i dokazano u ovom predmetu. Hrvatska je poslala oficire u BiH, davala im logističku podršku i slala vojsku u BiH da direktno učestvuju u sukobu”, naglašavaju iz Haškog tužilaštva u komentaru presude.

Mnogi zvaničnici višeg i srednjeg nivoa, kako navode iz Tužilaštva,  koji su odgovorni za zločine nad Bošnjacima, “tek moraju biti privedeni pravdi”, a “mnogi su u domašaju hrvatskih vlasti”.

Iz Tužilaštva Haškog tribula očekuju da će hrvatski tužioci “hitno procesuirati te slučajeve”.

Jadranko Prlić i petorica ostalih su osuđeni na ukupno 111 godina zatvora, koliko su dobili prvostepenom presudom Haškog tribunala izrečenom u maju 2013. godine

Prlić, bivši predsjednik Vlade Herceg-Bosne je osuđen na 25 godina zatvora, dok su po 20 godina dobili nekadašnji ministar odbrane Bruno Stojić te bivši načenici glavnog štaba HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković. Bivši komandant Vojne policije i ministar MUP-a Valentin Ćorić je osuđen na 16 godina, a predsjednik komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Nedugo nakon što mu je izrečena presuda, Praljak je je popio tečnost nakon čega je prebačen u bolnicu u Haagu gdje je kasnije preminuo.

Haris Rovčanin