Kritike hrvatskoj predsjednici zbog podrške optuženim za ratne zločine

27. Novembra 2017.15:58
Zagrebačka nevladina organizacija zahtijeva od Sabora da osudi hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović zbog njenog govora podrške bivšim čelnicima takozvane Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HRHB), koji su optuženi za zločine tokom rata u Bosni i Hercegovini.

This post is also available in: English

Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala je Sabor da ispita da li je predsjednica Grabar-Kitarović prekršila propise, kada je izjavila da se nada da će šest bivših čelnika Herceg-Bosne biti oslobođeni optužbi pred Haškim sudom ove sedmice.

Ova organizacija je uputila dopis predsjedavajućem Sabora Gordanu Jandrokoviću i svim saborskim klubovima unutar, tvrdeći kako je Grabar-Kitarović izvršila “neprihvatljiv javni pritisak” na Tribunal pred izricanje presude zakazano za srijedu, 29. novembra.

Prema Ustavu Hrvatske, dvije trećine zastupnika mogu pokrenuti proceduru kojom bi se utvrdilo da li je predsjednica prekršila propise, što bi teoretski moglo rezultirati njenom smjenom.

Pisana izjava Grabar-Kitarović poslana je organizatorima predstavljanja knjige o Slobodanu Praljku prošle sedmice u Zagrebu. U toj izjavi ona hvali Praljkovu ulogu i postignuća tokom rata, te kaže kako se nada da će on i petorica ostalih bivših zvaničnika biti oslobođeni.

“Doprinos generala Slobodana Praljka odbrani Hrvatske i Bosne i Hercegovine od velikosrpske agresije i odbrani opstanka hrvatskog naroda na njegovim historijskim lokacijama tokom Domovinskog rata je od velikog značaja”, napisala je Grabar-Kitarović.

U maju 2013. godine Haški tribunal je proglasio Praljka krivim za zločine protiv Bošnjaka i osudio ga na 20 godina zatvora. Pored njega, prvostepenom presudom su proglašeni krivima i osuđeni Jadranko Prlić na 25 godina zatvora, Bruno Stojić i Milivoje Petković na po 20, Valentin Ćorić na 16, dok je Berislav Pušić dobio deset godina zatvora. Ukupno su osuđeni na 111 godina zatvora.

Inicijativa mladih za ljudska prava iz Hrvatska konstatovala kako su presude Haškog tribunala pominjale ulogu Hrvatske u ratu u BiH, te optužuje Grabar-Kitarović za “nastavak politike agresije protiv Bosne i Hercegovine stajući u odbranu počinitelja i potpuno zanemarujući stajalište žrtve”.

“Zalažemo se za proces suočavanja sa prošlošću zasnovan na činjenicama i u skladu sa principima pravde, te pozivamo predstavnike vlasti da svojim djelovanjem ne produbljuju dalje historijski i moralni dug i da ne ostavljaju još veću odgovornost na budućim generacijama”, kažu iz ove organizacije.

 

This post is also available in: English