Članak

Provjere ratne prošlosti usporavaju disciplinske postupke

13. Novembra 2017.15:02
Rad na provjerama koje se tiču prošlosti sudija i tužilaca usporit će postupanje po drugim pritužbama u Uredu disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Iz Ureda disciplinskog tužioca (UDT) za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdili su da će rad na predmetima koji se odnose na provjere ratne prošlosti sudija i tužilaca uticati na dinamiku postupanja po drugim pritužbama, zbog ograničenih resursa sa kojima Ured raspolaže.

“Trenutno UDT u radu ima veći broj prioritetnih predmeta, od kojih su neki izuzetno obimni i složeni”, navode iz Ureda.

Iz Ureda disciplinskog tužioca je također potvrđeno da se ne vrši generalno ispitivanje ratne prošlosti sudija i tužilaca, nego istraživanje pojedinih konkretnih navoda iz pritužbe, a imajući u vidu ograničenja propisana Zakonom o VSTV-u.

Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, kazao je da UDT neće provjeravati sve sudije i tužioce, već samo one protiv kojih postoji istraga ili postupak u vezi s ratnim zločinima.

“Zaključci koje smo donijeli su na pravnoj snazi. Prvi od pet zaključaka je već ispoštovan, odnosno proslijeđena je informacija UDT-a koji već postupa po toj informaciji u sklopu svoje nadležnosti”, kazao je Tegeltija, dodavši da je za sada UDT-u proslijeđena informacija Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske koja obuhvata devet sudija i šest tužilaca.

Jedan od zaključaka je i da se od svih Tužilaštava u BiH prikupe određeni podaci o tome da li postoje krivični predmeti protiv određenih sudija i tužilaca za krivična djela ratnih zločina, te se prema njemu neće provjeravati svi suci i tužioci.

“Stvar je jasna, mi pitamo ‘imate li vi u svom Tužilaštvu neki postupak ili istragu protiv nekog od sudija ili tužilaca’. Dakle koncentracija je na te ljude gdje već postoji krivična istraga ili postupak”, pojašnjava on.

Tegeltija kaže da UDT-u nije dat rok za rješavanje ovih predmeta. Zakonska obaveza UDT-a je da okonča postupak po pritužbi u zakonskom roku od dvije godine od njenog prijema.

“Ured ulaže napore da trajanje postupka u svakom predmetu bude što je moguće kraće”, rečeno je iz UDT-a.

 

Džana Brkanić