Članak

Potvrđena uslovna kazna za otkrivanje zaštićenog svjedoka

3. Novembra 2017.15:30
Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je presudu kojom je Branki Šekarić izrečena uslovna kazna zbog otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka u jednom predmetu ratnog zločina.

Iz Suda BiH je saopćeno da je Apelaciono vijeće kao neosnovane odbilo žalbe Državnog tužilaštva i Odbrane na prvostepenu presudu, koja je donesena 17. maja a kojom je Šekarić osuđena na osam mjeseci uvjetno s rokom kušnje od dvije godine.

Šekarić je proglašena krivom što je preko društvenih mreža otkrila identitet zaštićene svjedokinje koja je dala iskaz na suđenju njenom suprugu Draganu Šekariću za ratni zločin počinjen na području Višegrada.

U obrazloženju prvostepene presude je navedeno da je Šekarić na društvenoj mreži “Facebook” u komentaru otkrila ime zaštićenog svjedoka, da bi kasnije u razmjeni poruka na “Facebooku”, te postavljanjem teksta o ratnim dešavanjima u Višegradu, ponovila isto.

Dragan Šekarić je pravosnažno osuđen na 17 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. u Višegradu. Njemu se trenutno sudi pred Sudom BiH i za zločin počinjen 1993. u mjestu Štrpci kod Rudog.

Haris Rovčanin