Članak

Optužnica zbog malverzacija u “Balkan Investment banci”

1. Novembra 2017.14:42
Okružni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv 23 osobe zbog sumnje da su, kao pripadnici organizovanog kriminalnog udruženja, malverzacijama u “Balkan Investment banci” nezakonito drugim pravnim licima pribavili veliku imovinsku korist.

Prema optužnici, na čelu ove grupe bio je bivši direktor “Balkan Investment banke” Edvinas Navickas, a optužnicom je obuhvaćeno 13 državljana Litvanije i deset državljana BiH. Optuženi su za krivična djela organizovanog kriminala u vezi sa zloupotrebama ovlaštenja u privredi i za pojedinačne zloupotrebe.

Optužnica je podignuta protiv Edvinasa Navickasa, Evaldasa Deršonasa, Aste Teišerskiene, Sergejusa Fedotovasa, Rimantasa Purtulisa, Angele Dementavičiute, Mindaugasa Valančiusa, Laure Baroniene, Laure Ivaškevičiute, Romualdasa Česnavičiusa, Žilvinasa Mileriusa, Vitalisa Sapagovasa, Mirjane Čomić, Snežane Milunović i Milorada Granulića.

Optužnicom su obuhvaćeni i Dalyte Poteliunaite, Vinka Granulić, Branko Pančić, Ismar Žmirić, Nada Jeličić, Gorana Kecman, Bojan Karanović i Vladimir Petrović.

“Optužnica navedena lica tereti da su u periodu od početka 2008. do polovine 2013. godine, kao pripadnici zločinačkog udruženja kojim je rukovodio Navickas, pojedinačno u više navrata grubo prekršili zakon, pravila poslovanja u odnosu na raspolaganje, korištenje i upravljanje imovinom, te na taj način drugim pravnim licima pribavili znatnu imovinsku korist, a na štetu ‘Balkan Investment banke’, koja se sada vodi kao ‘Banka Srpske’ u stečaju”, rekli su u Republičkom tužilaštvu.

Izjašnjenje o krivnji će biti zakazano naknadno.

Goran Obradović