Lijanovići i ostali: Računovođa bez uloge u vraćanju robe u proizvodnju

24. Oktobra 2017.12:25
Na suđenju Jerku Ivankoviću Lijanoviću i još devet optuženih za organizovani kriminal, pranje novca i poreske utaje, vještakinja Odbrane je rekla da računovođe ne mogu sudjelovati u kreiranju knjigovodstvenih dokumenata.

Vještakinja ekonomske struke Nedeljka Bilić je, iznoseći nalaz u korist Odbrane Mirka Galića, navela da je osnovna uloga zaposlenih u knjigovodstvenom sektoru da evidentiraju isprave i poslovne promjene.

“Na osnovu dokumenata koje sam imala na raspolaganju, utvrdila sam da su dokumenti povratnica robe u proizvodnju evidentirani u skladu s međunarodnim standardima”, kazala je Bilić na upit za povratnice koje se tiču firme “Farmko”.

Povratnice za firmu “Farmko”, dodala je vještakinja, predstavljaju knjigovodstveni dokument, a ne elektronski zapis jer dokumentacija koju je Bilić imala na raspolaganju nema elektronski potpis.

Prethodno je Galićeva braniteljica Ivana Grizelj napomenula da je vještak finansijske struke kojeg je angažovalo Tužilaštvo, u nalazu za povratnice “Farmka” naveo da se radi o elektronskim zapisima.

Na upit da li je Galić imao obaveze čuvanja i arhiviranja poslovnih knjiga do kraja februara 2007., do kada je bio računovođa u firmi “Mi-Mo”, Bilić je odgovorila da to nije mogla utvrditi.

“Odgovornost je zakonskog zastupnika za tu obavezu, osim ako je ne prenese na drugu osobu. U dokumentaciji nisam našla da je ta obaveza prenesena na Galić”, dodala je vještakinja.

Optužnica tereti Jerka, Slavu i Jozu Ivankovića Lijanovića te Miroslava Čolaka za pranje novca, a Milorada Bahilja, Jozu Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjanu Šakotu i Galića za neplaćanje poreza. Svima je na teret stavljen i organizovani kriminal, a pored njih za neplaćanje poreza se terete firme “Lijanovići”, “Mi-MO”, “Farmer”, “Farmko” i “Optimum”.

Galića optužnica još tereti za krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga ili isprava.

Tokom unakrsnog ispitivanja Tužilaštva, vještakinja je rekla da nije bilo zapisnika uz dokumente iz kojih je vidljiv razlog povrata robe iz skladišta u proizvodnju.

“Zaposlenik računovodstva nije taj koji treba znati ko sastavlja dokumente povrata robe u proizvodnju, niti u tome ima ulogu, nego oni koji učestvuju u procesu proizvodnje. Povratnice je mogao sastaviti neko sa određenim znanjem iz informatičke struke, a nisam mogla utvrditi čiji su potpisi na dokumentima”, kazala je Bilić.

Dodala je i da je značajno tri miliona maraka, kolika je vrijednost vraćenih proizvoda, ali da knjigovođa nije taj koji o tome odlučuje.

Nastavak suđenja je planiran za 7. novembar.