Članak

Neriješeni incidenti krađe oružja iz kasarni

5. Septembra 2017.15:14
U proteklih deset godina zabilježeno je deset slučajeva krađe naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava iz kasarni Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH), od kojih su rasvijetljena samo dva krivična djela, dok Državno tužilaštvo vodi nekoliko istraga.

Tokom ove godine desila su se dva slučaja krađe oružja OS-a BiH, i to iz kasarni “Mato Lučić Maturica” u Kiseljaku i “Bilećki borci” u Bileći.

U Državnom tužilaštvu tvrde da su ovi predmeti trenutno u toku, da se pored njih radi i na drugim istragama u vezi s krađom oružja OS-a BiH.

“Postoje četiri predmeta koja su u radu, a odnose se na krađu oružja ili municije iz kasarni OS-a BiH”, navode iz Državnog tužilaštva i dodaju da zbog istraga ne mogu davati više informacija.

Iz Ministarstva odbrane su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdili da su u do sada rasvijetljenim krađama počinioci bili pripadnici OS-a BiH.

“U godinama od ustrojavanja OS-a BiH zabilježeno je deset krađa naoružanja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava. Pripadnici OS-a BiH, odnosno Vojna policija u suradnji s Tužiteljstvom BiH, Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i nadležnim entitetskim ministarstvima unutarnjih poslova, rasvijetlili su dva krivična djela”, navode u Ministarstvu odbrane.

Dodaju i da su do sada pronađene tri automatske puške M16, od kojih su dvije bile kod počinitelja krivičnog djela, a jedna kod treće osobe, kao i mitraljez “browning” 12,7 milimetara na lokaciji OS-a BiH.

SIPA je prije tri mjeseca Tužilaštvu BiH podnijela izvještaj protiv jedne osobe zbog krađe oružja i vojne opreme, odnosno sumnje da je iz kasarne “Mato Lučić Maturica” u Kiseljaku s oklopnog transportera otuđila mitraljez “browning” 12,7 milimetara.

“SIPA poduzima operativne mjere i radnje na otkrivanju počinilaca, u skladu sa svojim ovlaštenjima i pod direktnim nadzorom Tužilaštva BiH. Budući da su istrage još uvijek u toku, nismo u mogućnosti da vam ustupimo konkretne podatke o rezultatima istih”, kažu u SIPA-i.

U Sudu BiH kažu da je do sada zbog krađe oružja i vojne opreme izrečena samo jedna presuda, a radi se o odluci iz oktobra 2011. kojom je Bojan Bilinac osuđen na uslovnu kaznu nakon što je sklopio sporazum o priznanju krivnje.

Pored krađe mitraljeza s oklopnog transportera u Kiseljaku, u martu ove godine je otkriveno da je iz skladišta kasarne “Bilećki borci” ukradena određena količina oružja i municije.

“Krivično djelo krađe naoružanja u vojarni ‘Bilećki borci’ u Bileći nije do danas rasvijetljeno, a navedeni predmet je u nadležnosti Tužiteljstva BiH”, navode u Ministarstvu odbrane.

Dekan sarajevskog Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Nedžad Korajlić smatra da do ovolikog broja krađa oružja iz kasarni dolazi jer su procedure zaštite u kasarnama neadekvatne ili se ne provode.

“Treba se uvesti i dodatni tehnički nadzor, od ulaska i od videonadzora svih magacina, pogotovo kad su u pitanju oružje i municija. U svakom slučaju, mora da bude stroga procedura od ulaska, od toga da ne može ući jedna, nego dvije osobe najmanje. Jer sasvim je drugačije kad ulaze dvije osobe nego jedna”, pojašnjava Korajlić.

Korajlić dodaje kako postoji mogućnost da se u nekim slučajevima ukradeno oružje dalje prodaje, što dovodi do većeg sigurnosnog problema.

U Ministarstvu odbrane navode da pripadnici EUFOR-a imaju ovlasti da samostalno kontroliraju i nadziru lokacije za skladištenje streljiva, ali da ne sudjeluju u istražnim radnjama.

Haris Rovčanin