Članak

Podignuta optužnica za navođenje na prostituciju i pranje novca

4. Septembra 2017.12:43
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Alije Karahasanovića, Atille Aksoya i Jasmina Hodžića za međunarodno navođenje na prostituciju, pranje novca i posjedovanje droge.

Karahasanović, Aksoy i Hodžić se terete da su tokom 2015., 2016. i 2017. godine stupali u kontakt s mlađim djevojkama u BiH i Hrvatskoj koje su se nalazile u teškom imovinskom stanju i socijalnom položaju, te da su ih navodili, nagovarali i podsticali na pružanje seksualnih usluga za novac, kao i organizirali pružanje istih na području Austrije i Njemačke.

Prema navodima Tužilaštva, njih trojica su izrađivali profile djevojaka na internet stranicama na njemačkom govornom području, te u njihovo ime komunicirali na njemačkom jeziku s potencijalnim klijentima i dogovarali datume, vrijeme i mjesto pružanja seksualnih usluga.

“Žrtve u ovom krivičnom djelu bile su u teškom položaju s obzirom da se radilo o osobama mlađe životne dobi, koje su se nalazile u državama i gradovima koje ne poznaju, nisu poznavale jezik na njemačkom govornom području, a njihove usluge su oglašavane na internet stranicama koje u izvornom prijevodu glase ‘kupi me’”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Karahasanović i ostali su, kako su dodali u Tužilaštvu, od žrtava uzimali značajan iznos dobijenog novca, a istragom je utvrđeno da je, počinjenjem krivičnih djela u dužem vremenskom peridu, ostvarena nezakonita imovinska korist u iznosu većem od 350.000 eura, od čega su značajan iznos uzimali njih trojica.

Terete se i da su novac dobijen počinjenjem djela koristili za kupovinu skupocjenih automobila i za lične potrebe.

U Tužilaštvu su podsjetili da je ova optužnica jedan dio istrage u okviru akcija “Twins” i “Pismo”, dodavši da se rad na ovim predmetima nastavlja.

Haris Rovčanin