Članak

Sutkinji Azri Miletić dvije i po godine zatvora

3. Augusta 2017.15:27
Državni sud osudio je sutkinju Azru Miletić na dvije i po godine zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi.

Miletić je proglašena krivom da je primila dio obećanog dara preko posrednika S-1, u iznosu od najmanje 3.000 eura, radi pogodovanja u predmetu protiv Rame Brkića i Senada Šabića.

Oslobođena je optužbe za djelo kršenje zakona od strane sudije, uz obrazloženje da Državno tužilaštvo nije uspjelo dokazati da je svjesno kršila Zakon o krivičnom postupku.

Izrečena joj je mjera zabrane vršenja poziva nosioca pravosudne funkcije od tri godine.

Od Miletić se presudom oduzima imovinska korist u iznosu od 3.000 eura, koji je dužna uplatiti u roku od tri mjeseca do dana pravosnažnosti presude.

Proglašena je krivom što je kao službena osoba u institucijama BiH od posrednika S-1, prihvatila obećanja dara u vidu novca, a potom i primila dio obećanog dara, odnosno novca, kako bi se Brkiću i Šabiću umanjila kazna ili da se oslobode krivnje u žalbenom postupku.

U presudi je navedeno da je Miletić, kako bi izmirila obaveze otplate stana u Tuzli, prihvatila dar te je sa S-1 dogovarala rokove za otplatu. S-1 je preko posrednika od Šabića dobio iznos od 48.500 eura, a Miletić je dao najmanje 3.000 eura, dok je ostatak zadržao za sebe.

Sutkinja Biljana Ćuković je navela u obrazloženju da iako je Sud utvrdio da su naredbe za provođenje posebnih istražnih radnji bile nezakonite, na osnovu iskaza saslušanih svjedoka i ostalih dokaza, utvrđena je odgovornost suspendovane sutkinje Miletić.

U naredbama, kako je obrazložila sutkinja Ćuković, između ostalog, su opisane samo radnje iz kojih proizilazi počinjenje krivičnog djela, te nije dovoljno obrazloženo da li se dokazi mogu prikupiti na drugi način.

Obrazloženo je i na koji način su svjedoci opisali sastanke na kojima su se postizali dogovori, da je S-1 ponudio pomoć u rješavanju problema, dok je on pričao o svojoj gestikulaciji na sastancima, prešutnom odobravanju, kao i kada je pomenuo: “Da li može ići dalje s tom pričom”, da mu je Miletić odgovorila: “Ti vidi”.

“Da je primljen dio novca, ne proizilazi samo iz iskaza svjedoka S-1, već i S-2 koja je u izjavi navela da je u Tržnom centru ‘Merkur’ predala Miletić 1.000 od 2.000 eura”, rekla je sutkinja Ćuković.

Od olakšavajućih okolnosti, Sud je cijenio raniju neosuđivanost sutkinje Miletić, njeno držanje u sudnici i porodične prilike, a imao je u vidu značaj zaštićenog dobra i stepen odgovornosti.

“Od otežavajućih okolnosti su cijenjene štetne posljedice i radnje optužene po pravosudnu zajednicu, čime je narušeno povjerenje građana u institut sudije”, rekla je Ćuković.

Za oslobađajući dio presude, sutkinja Ćuković je istakla da iz dokaza Tužilaštva ne proizilazi da je Miletić svjesno počinila bitne povrede odredaba krivičnog postupka ili da ih nije otklonila.

Brkić i Šabić su prethodno zbog davanja dara optuženi zajedno sa Miletić, ali su njihovi predmeti kasnije odvojeni zbog bjekstva optuženih. Brkić i Šabić su prije toga zbog organizovanog kriminala osuđeni na 11, odnosno deset godina zatvora.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Haris Rovčanin