Članak

Presudom sutkinji Miletić nezadovoljni Tužilaštvo i Odbrana

3. Augusta 2017.14:55
Državno tužilaštvo i branioci Azre Miletić izrazili su nezadovoljstvo presudom Suda BiH kojom je suspendovana sutkinja osuđena na dvije i po godina zatvora zbog primanja dara i drugog oblika koristi.

Glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić je rekao da će na presudu sutkinji Miletić biti uložena žalba.

“Kada dobije pisani otpravak presude, Tužiteljstvo će uložiti žalbu na prvostupanjsku presudu”, za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) izjavio je Grubešić.

Braniteljica Jasenka Rašidović je također rekla da će uložiti žalbu nakon što dobije pisani otpravak presude.

“Nečuveno je osuditi bilo koga na osnovu iskaza jednog čovjeka i to čovjeka koji je osumnjičeno lice, koji je dobio imunitet, prevario mnogo ljudi uključujući i ovu državu. Osuditi bilo koga na osnovu iskaza takvog svjedoka je do sada nečuveno i ako treba ići ćemo do Evropskog suda za ljudska prava”, rekla je Rešidović.

Miletić je proglašena krivom da je primila dio obećanog dara preko posrednika S-1, u iznosu od najmanje 3.000 eura, radi pogodovanja u predmetu protiv Rame Brkića i Senada Šabića.

Oslobođena je optužbe za djelo kršenje zakona od strane sudije, uz obrazloženje da Državno tužilaštvo nije uspjelo dokazati da je svjesno kršila Zakon o krivičnom postupku, te joj je izrečena mjera zabrane vršenja nosioca pravosudne funkcije od tri godine.

Elameri Škrgić Mikulić