Članak

BIRN-ova ljetna škola za 2017. godinu u Dubrovniku

6. Jula 2017.14:13

Ovogodišnja BIRN-ova Ljetna škola istraživačkog novinarstva održat će se u Dubrovniku od 20. do 26. avgusta. Tokom šestodnevnog programa Ljetna škola će okupiti neke od najboljih svjetskih novinara i trenera.

Novinari će imati priliku da nauče najsavremenije istraživačke vještine, a glavni trener je Blake Morrison, urednik Reuters-a, koji je tri puta bio finalista Pulitzerove nagrade za istraživačko novinarstvo.

Pridružit će mu se i višestruko nagrađivana novinarka/urednica Miranda Patrušić iz Projekta za izvještavanje o organiziranom kriminalu i korupciji i Henk van Ess, stručnjak u oblasti istraživačkog novinarstva koje koristi otvorene izvore informacija.

Tokom predavanja novinari će naučiti kako da “iskopaju” podatke, ubijede “teške” izvore da pričaju, preobraze svoje istraživanje u druge forme i iskoriste moć video-snimaka.

Svi novinari s Balkana mogu da apliciraju za punu stipendiju do 28.7.2017. godine. Stipendija pokriva smještaj, obroke, učešće u školi i putne troškove do 200 eura.

Svi učesnici imat će priliku da se prijave za Fond za istraživačku priču, a tri najbolje ideje za priču bit će novčano nagrađene iznosima od 1.000 do 3.000 eura.

Mjesto održavanja su Mlini, lijepo ribarsko naselje locirano 10 kilometara južno od Dubrovnika, takozvanog bisera Jadrana.

Lokacija pruža mirno okruženje s prelijepim plažama i odličnom morskom hranom, dok je sam Dubrovnik poznat širom svijeta po svojoj fascinantnoj istoriji i prekrasnoj arhitekturi.

Učesnici će imati priliku da uživaju u idiličnom okruženju, dok bruse svoje vještine istraživačkog novinarstva.

Agendu škole možete pogledati na http://birnsummerschool.org/agenda/

Za sve dodatne informacije molimo vas da se obratite koordinatorici projekta Jeleni Čosić na [email protected].

 

    Erna Mačkić