Članak

Krsmanović oslobođen krivnje za podstrekavanje na ubistvo advokata

9. Juna 2017.13:32
Apelaciono vijeće Suda BiH preinačilo je prvostepenu presudu i Milenka Krsmanovića oslobodilo krivnje za ometanje rada pravosuđa, odnosno za podstrekavanje na ubistvo advokata Muhidina Kape.

Krsmanović je prvostepenom presudom u novembru 2016. osuđen na tri godine zatvora jer je dogovarao ubistvo Kape, kako bi ga spriječio da svjedoči protiv njega u predmetu ratnog zločina.

U Sudu su pojasnili da je žalba Tužilaštva BiH izjavljena na prvostepenu presudu odbijena kao neosnovana, dok je uvažena žalba Krsmanovićevog branioca, te je presuda iz osuđujuće preinačena u oslobađajuću.

Istom presudom odbijena je optužba da je Krsmanović podstrekavao na ubistvo svjedoka.

Krsmanović je optužen nakon što je Sud BiH protiv njega potvrdio optužnicu za ratni zločin jer je stupio u kontakt s Daliborom Vaskovićem, te su se njih dvojica 2015. godine sastali dva puta s ciljem dogovora o lišenju života Kape.

Vasković je, kako stoji u prvostepenoj presudi, lažno obećao pomoć, a Krsmanović njemu putničko vozilo ili 50.000 KM za otmicu svjedoka ili insceniranje saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom.

Prvostepenom presudom je oslobođen krivnje da je za određeni novčani iznos dogovarao ubistvo svjedoka na Trebeviću, a Apelaciono vijeće je taj dio optužbe odbilo.

Sud BiH je ranije predmet protiv Krsmanovića za ratni zločin ustupio Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu.

Haris Rovčanin