Članak

Svjedok prijavio nepravilnosti kontroli Službe za poslove sa strancima

5. Juna 2017.17:31
Na suđenju za zloupotrebe u mostarskom uredu Službe za poslove sa strancima, svjedok Državnog tužilaštva je opisao na koji način je traženo 30.000 eura od Italijana Luigija De Iucidibusa.

Svjedok Bojan Blažević je rekao da je 2013. godine došao na ispitivanje s italijanskim državljaninom Lugijem De Iucidibusom u ured Službe za poslove sa strancima u Mostaru, gdje je bio optuženi Josip Kvesić. Optuženi mu je rekao da ne treba prisustvovati sastanku jer je ured imao prevodioca.

“Iz njegovog ureda je izašla Vlatka i predložila mi da odemo na kafu. Rekla mi je i citiram: ‘Bojane jesi li ti normalan, znaš li šta Luigi radi? Znaš li da šverca oružje, zlato… ali dobro, nema problema. Jako je komplicirano, ali se može riješiti’”, rekao je Blažević.

Blažević je rekao kako se Vlatka tokom sastanka dopisivala s nekim, nakon čega mu je kazala da ima poznanstva, te da sve može riješiti za 30.000 eura.

Svjedok je dodao da se zatim cjenkao za traženu sumu kako bi dobio na vremenu i smislio šta da radi.

Nakon sastanka, prijatelji su ga savjetovali da se javi internoj kontroli Službe za poslove sa strancima, što je učinio.

Optužnica tereti Borisa Kordića, šefa Terenskog ureda Mostar u Službi za poslove sa strancima, Josipa Kvesića, inspektora za strance u mostarskom Terenskom uredu iste Službe, te Vlatku Puljić, direktoricu firme “Vlamon” Čitluk, da su od 2012. do 2014. godine, sudjelovali u počinjenju krivičnih djela, čije su žrtve i oštećeni uglavnom bili strani državljani, predstavnici nevladinih udruženja, poduzetnici ili vlasnici poslovnih subjekata, koji borave ili posluju na području Hercegovine.

Prema navodima Tužilaštva BiH, Kordić i Kvesić su zloupotrebljavali službeni položaj i ovlasti u okviru Službe za poslove sa strancima, u pogledu izdavanja dozvola za boravak stranim državljanima, te u dogovoru s Puljić zastrašivali strane državljane i od njih nezakonito iznuđivali novac ili druge pogodnosti, prijeteći im da će im kao ovlaštene službene osobe onemogućiti ili uskratiti boravak u zemlji te izvršiti njihovo višegodišnje protjerivanje iz BiH.

Na ovom ročištu je završeno unakrsno ispitivanje svjedoka Lugija De Iuicidibusa.

Kordićev advokat Ragib Hodžić je pitao De Iuicidibusa koliko je ljudi došlo u kontrolu njegovog objekta u Međugorju 24. oktobra 2013., na šta je svjedok odgovorio da je tamo bio samo optuženi Kvesić. Hodžić je priložio zapisnik o inspekcijskom pregledu gdje je navedeno prisustvo još jedne osobe i potpis svjedoka.

Svjedok De Iucidibus je potvrdio autentičnost potpisa i dodao da ne razumije šta tu piše.

“Zašto potpisujete nešto što ne razumijete”, istakao je Hodžić.

Advokatica drugooptuženog Irena Pehar je ispitivala svjedoka o tome je li je Kvesić od njega lično tražio novac, što je svjedok negirao.

Kvesić je pitao De Iuicidibusa je li prema njemu ikada primijenio silu. “Mene niste napali, niti bilo šta slično uradili. Silom ste otvarali vrata jer ste znali da sam tamo”, kazao je De Iucidibus.

Advokat trećeoptužene Dragan Barbarić je pitao svjedoka je li on ikada nasamo pričao s Vlatkom Puljić, što je svjedok negirao.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. juli, kada će biti nastavljeno ispitivanje svjedoka Blaževića.

Elameri Škrgić Mikulić