Članak

Lijanovići i ostali: Porezni dug ili plaćeni prekršaj

30. Maja 2017.14:39
Na suđenju za organizovani kriminal, pranje novca i porezne utaje, svjedokinja Državnog tužilaštva je rekla da je vršila kontrolu poreza na dodatnu vrijednost (PDV) u firmi “Lijanovići”, te utvrdila ukupnu razliku od oko 34.000 maraka.

Inspektorica Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Nada Vuković ispričala je da je utvrđivala razliku ulaznog i izlaznog PDV-a za firmu “Lijanovići” u 2011. godini, a da je prijave mogla povući iz sistema UIO-a BiH.

“Porezni obveznik je obaviješten o kontroli koja je obavljena u sjedištu firme. Tu je bio i knjigovodstveni servis Kora-fin, tako da je sva dokumentacija bila na raspolaganju, odnosno dobili smo svaki papir koji smo zatražili”, rekla je svjedokinja.

Podsjetila je i da je utvrđena ukupna razlika iznosila na početku oko 48.000 KM, ali je UIO postupila po žalbi poreskog obveznika te je na kraju utvrđena razlika od 34.348 maraka.

Na pitanje advokatice Mirne Delalić, koja brani Jerku Ivankovića Lijanovića, da li je na taj iznos načinila prekršajni nalog, Vuković je rekla da jeste i dodala da joj nije poznato da li je zbog toga firma “Lijanovići” proglašena odgovornom u Općinskom sudu u Širokom Brijegu.

“Ovdje se radi o već presuđenoj stvari”, ustvrdila je braniteljica.

Svjedokinja je izjavila da joj je nepoznanica i da je Slavo Ivanković Lijanović, kao odgovorna osoba, kažnjen zbog neplaćanja PDV-a u iznosu od 34.348 KM.

Optužnica tereti Jerka, Slavu i Jozu Ivankovića Lijanovića te Miroslava Čolaka za pranje novca, a Milorada Bahilja, Jozu Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjanu Šakotu i Mirka Galića za neplaćanje poreza. Svima je na teret stavljen i organizovani kriminal, a pored njih za neplaćanje poreza se terete firme “Lijanovići”, “Mi-MO”, “Farmer”, “Farmko” i “Optimum”.

Drugi svjedok Duško Babić je ispričao da je radio za firme “Mi-MO”, “Farmer” i “Farmko”. Prema njegovim riječima, radnici su dobijali upute da će preći u drugu firmu, nakon čega su dobijali ugovore. Svjedok nije znao prave razloge prelaska u drugu firmu, a dok je bio u pravnom licu “Mi-Mo”, kako kaže, kontaktirao je s Bahiljem.

Tužilac Ismet Šuškić je svjedoku predočio dio iskaza iz istrage u kojem je naveo da je “stvarni vlasnik firmi bio Jerko”, na šta ja Babić rekao da je to tada bilo njegovo mišljenje, jer su prodavali proizvode “Lijanovića” i koristili njihove prostore, ali da s Jerkom nije imao prilike razgovarati.

Ivan Sabljić je posvjedočio kako se prijavio na posao u knjigovodstvenom servisu Kora-fin, gdje ga je intervjuisao Jerko Ivanković Lijanović, nakon čega mu je ponuđen posao. Svjedok je rekao i da mu je nadležna bila Šakota, a kasnije je po njenom prijedlogu bio direktor firme “Junita”.

Na upit Odbrane, svjedok je rekao da ga je s Jerkom Ivankovićem Lijanovićem uvezao njegov stric. Optuženi je, prema riječima svjedoka, zatim pomenuo knjigovodstveni servis gdje bi se mogao uklopiti, nakon čega se tamo prijavio na natječaj za posao.

Nakon saslušanja svjedoka, tužilac Šuškić je počeo sa predočavanjem materijalne dokumentacije, između ostalog, većeg broja sintetičkih i analitičkih kartica, sumarnih stanja salda konta, knjiga ulaznih i izlaznih računa. Pored toga, predočen je i određeni broj bankovinih izvoda, ugovora o pozajmicama i cesijama, kao i izjava o kompenzacijama.

Nastavak suđenja je predviđen za 6. juni.

Haris Rovčanin