Članak

Miletić: Dokazi o nezakonitim posebnim istražnim radnjama

18. Maja 2017.16:22
Odbrana suspendovane sutkinje Azre Miletić predočila je materijalnu dokumentaciju kojom osporava tvdnju Tužilaštva BiH o zakonitosti provedenih posebnih istražnih radnji.

Braniteljica Jesenka Rešidović je uložila dio izvještaja o počinjenom krivičnom djelu od 26. februara 2015. a na okolnosti nezakonitosti provođenja posebnih istražnih radnji i načina na koji su vršene, te relevantnosti uloženih dokaza Tužilaštva i njihove dokazne vrijednosti.

„Radi se samo o dijelu izvještaja i na određene okolnosti, iz čega proizilazi da je lice S1 došlo na ideju o predmetu Brkić i kako je istražitelja informisao u vezi sa drugim predmetom, ne o Brkićevom predmetu. Navedeno je i da se S1 u krugu prijatelja često hvalio svojim poznanstvima“, pojasnila je braniteljica.

Dodala je i da određene informacije nisu došle do sudije za prethodni postupak, te da su se birale u cilju dobijanja naredbe za posebnim istražnim radnjama.

Tužilac Džermin Pašić je rekao da nije potrebno selektivno izlagati izvještaj, te dodao da se dokaz u cjelosti treba uložiti.

Predočila je Odbrana i isječke sa portala o vremenskoj prognozi za 24. januar 2015., a koji se tiču konverzacije Miletić sa S1 u kojoj su pričali o vremenu.

„U sms poruci S1 piše da je na putu sa suprugom, a optužena njemu da se pazi jer se vrijeme pogoršava. Tužilaštvo tvrdi da priča o vremenu ima skriveno značenje i da se odnosila na hapšenje istražioca Muje Smajlovića, koji se prije nije pominjao“, rekla je braniteljica.

Tužilac je replicirao da ova vrsta dokaza ne može osporiti niti jednu tvrdnju Tužilaštva, niti se tiču posebnih istražnih radnji.

Istražilac Smajlović je nepravosnažno osuđen na dvije i po godine zatvora zbog zloupotrebe položaja.

Na okolnosti tvrdnji Odbrane o načinu postupanju optužene u predmetima, te o motivima za vođenje postupka, pušten je presretnu razgovor koji je Miletić krajem januara 2015. vodila sa prijateljicom. U tom razgovoru optužena kaže: „Ja ne znam deset ljudi u Sarajevu…“, a njena sagovornica pominje samo kako „nema tekst vezan za Smajlovića“.

Miletić je pojasnila da se pominje Smajlović, ali da nije imala pojma da je uhapšen, niti je to mogla znati nakon nekoliko sati. Rekla je i da se o njenom hapšenju u Sudu nije saznalo odmah.

Dodala je i da je znala da je sluša Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA), ali ne i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Miletić se sudi za primanje dara s ciljem osiguranja povoljnog ishoda u postupku koji je vođen protiv Rame Brkića i ostalih.

Uložila je Odbrana i obavijesti kantonalnih, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), te Udruženja veterana odreda policije Bosna na okolnosti pripadnosti S1 bilo kojoj policijskoj organizaciji, na okolnosti njegovih izjava.

Tužilaštvo je navelo da ti dokazi nemaju snagu diskreditacije svjedoka.

O pojedinim prijedlozima za izvođenjem dodatnih dokaza stranaka u postupku, Sud će odluku donijeti naknadno.

Nastavak suđenja je zakazan za 25. maj.

Haris Rovčanin