Članak

Odgođena rasprava o otvorenosti disciplinskih postupaka

11. Maja 2017.15:54
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) odgodilo je raspravu o tome da li imena i prezimena tužilaca i sudija protiv kojih se vodio disciplinski postupak trebaju biti dostupna javnosti.

Rasprava o tome da li imena i prezimena tužilaca i sudija koji su disciplinski kažnjeni trebaju biti javna pokrenuta je na zahtjev Odjela za pravna pitanja VSTV-a, nakon upita Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), koji je tražio spisak svih nosilaca pravosudnih institucija protiv kojih je vođen disciplinski postupak.

Kako su rekli iz Odjela za pravna pitanja VSTV-a dosadašnja praksa je da su postupci djelimično otvoreni, a da se odluke objavljuju na stranici, ali u anonimiziranoj formi.

Potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić kazala je da je za to da disciplinski postupci budu zatvoreni za javnost, jer nisu u pitanju krivična djela.

Ona je pojasnila da ne podržava opciju da se skroz otvore ovakvi postupci za javnost, jer nema logike da postupak bude javan, a odluka anonimna.

Njeno mišljenje dijeli i članica Vijeća Alma Džaferović, navodeći da je puno kontradiktornosti u dosadašnjoj praksi, dok je Goran Nezirović naveo da je za “pravo javnosti da zna”.

Predjsednik VSTV-a Milan Tegeltija je kazao da će se naknadno raspravljati o ovoj temi, jer je složena i zahtjeva pripremu.

On je naveo da je cilj Vijeća svakako da pravosuđe bude više otvoreno za javnost i da se vrati povjerenje građana, ali da je zadaća VSTV i da moralno zaštiti nosioce pravosudnih funkcija.

Džana Brkanić