Članak

Tužilac Božo Mihajlović privremeno udaljen sa dužnosti

10. Marta 2017.15:18
Odlukom Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), Božo Mihajlović je privremeno udaljen od vršenja dužnosti tužioca Tužilaštva BiH i zamjenika glavnog tužioca.

Komisija je prihvatila zahtjev Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a iz 2. marta ove godine i Mihajlović je, kako je saopšteno, udaljen s dužnosti do okončanja krivične istrage koja se vodi protiv njega.

Zahtjev za suspenziju Mihajlovića podnesen je istog dana kada je Mihajlović podnio ostavku na mjesto šefa Odjela za organizirani, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH. Protiv njega je u ovoj instituciji donesena naredba o pokretanju istrage zbog nesavjesnog rada u službi.

Prethodno je u Tužilaštvu BiH potvrđeno da provjeravaju navode o nestanku 55.000 konvertibilnih maraka iz sudskog predmeta koji je vođen protiv Milorada Milakovića i drugih zbog organiziranja prostitucije. Milaković je 2004. godine postigao sporazum s Tužilaštvom BiH, ali zbog bjekstva nekih od optuženih, predmet nije zatvoren.

Nakon što je tužilac Oleg Čavka, koji je bio zadužen za slučaj “Milaković”, otišao na bolovanje, u novembru 2010. godine donesena je naredba da se predmet – novac koji je pohranjen u Tužilaštvu BiH – izuzme s ciljem dostavljanja Sudu BiH, a tu naredbu je potpisao tužilac Mihajlović, zbog čega je pokrenuta istraga.

U Tužilaštvu BiH je također donesena naredba da se utvrdi da li je nestalo 70.000 KM iz predmeta “Elipsa”.

Mihajlović je jedan od prva četiri tužioca koji su izabrani u Tužilaštvo BiH odlukom VSTV-a u januaru 2003., a za rukovodioca Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju imenovan je u martu 2010. godine.

Odluka Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a nije konačna odluka i na nju postoji mogućnost žalbe.


US Embassy - Logo“Ovaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo autora.“

Džana Brkanić