Članak

Kriza u Tužilaštvu BiH ili dokaz funkcionisanja sistema

3. Marta 2017.14:29
Predstavnici pravosuđa i državni ministar sigurnosti pozvali su Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) da hitno održi sjednicu na kojoj bi se razgovaralo o stanju u Tužilaštvu BiH.

Iz VSTV-a i Državnog tužilaštva odgovaraju da postupci protiv tužilaca pokazuju da sistem funkcioniše.

Sudija Državnog suda Branko Perić je rekao za Balkansku istraživačku mrežu u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH) da VSTV mora da reaguje u situaciji gdje se više tužilaca nalazi pod istragom, jer mu je to “mandat i obaveza”.

“Očigledno je Tužilaštvo BiH u ozbiljnoj funkcionalnoj krizi i VSTV bi trebalo zakazati vanrednu sjednicu, razmatrati problem i donijeti mjere na koji način izaći iz tog začaranog kruga. Ovo je toliko kompromitirajuće za instituciju i pravosudni sistem da prosto čudi da niko o tom ozbiljno ne razmišlja”, kazao je Perić.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija oglasio se saopćenjem za javnost u kojem je naveo da iako je zabrinut svaki put kada se neki nosilac pravosudne funkcije nađe pod krivičnim ili disciplinskim postupkom, ipak osjeća zadovoljstvo jer to pokazuje “funkcionisanje pravosudnog sistema”.

“Naravno da takvi postupci protiv sudija i tužilaca sa sobom nose jednu razumnu gorčinu kod građana, ali ni jedno liječenje, pa ni liječenje sistema od određenih bolesti i slabosti, nije prijatno i sa sobom nužno nosi jedan gorak osjećaj”, rekao je Tegeltija.

Tužilac Tužilaštva BiH Oleg Čavka smatra da je Tužilaštvo BiH u žestokoj krizi već pet godina i da trenutna “međusobna prepucavanja tužilaca”, disciplinske prijave i postupci donose štetu ovoj instituciji i narušavaju povjerenje građana u pravosuđe.

“Ja sam izložen stalnim napadima i javnost, zbog toga što se to često dešava, obično počne zaključivati da ‘nešto nije uredu s ovim čovjekom’. S druge strane, pogledajte samo koji su bili rezultati mog rada – stotine godina zatvora za najveće kriminalce u državi, najteže optužnice, uspješno završeni predmeti – ljudi su to zaboravili”, rekao je Čavka, te dodao da VSTV mora hitno eliminisati problem.

Prije dva dana Disciplinska komisija VSTV-a BiH nije prihvatila zahtjev za suspenziju tužioca Čavke zbog krivične istrage koja je otvorena protiv njega.

Danas je Ured disciplinskog tužioca zatražio da tužilac Državnog tužilaštva Božo Mihajlović bude suspendovan zbog krivične istrage za nesavjestan rad u službi, a Tužilaštvo BiH je saopćilo da je protiv tužiteljice Diane Kajmaković također podnesena prijava. Saopćeno je i da se neće tražiti njena suspenzija.

Prije nekoliko mjeseci je suspendovan glavni državni tužilac Goran Salihović i protiv njega se vodi disciplinski postupak i krivična istraga.
Perić smatra da bi se problemi trebali rješavati unutar Tužilaštva, prije podnošenja prijava i drugih zakonskih procedura.

“Dakle, menadžment koji je trebao da čisti situaciju iza Salihovića sada očigledno produbljuje krizu, mada će VSTV tvrditi da pokušavaju da riješe problem. Na takav način se problemi ne rješavaju”, dodao je Perić.

Na ročištu u Sudu BiH prije mjesec dana jedan od tužilaca je javno kazao da Tužilaštvo BiH “nije imalo tužilački kolegij godinu dana”.

Državno tužilaštvo se također oglasilo saopštenjem, kazavši da vršiteljica dužnosti glavnog tužioca Gordana Tadić sa svojim saradnicima poduzima “niz mjera i aktivnosti s ciljem rasvjetljavanja svih eventualnih nezakonitosti koje su počinili pojedini uposlenici tužiteljstva, što pokazuje opredjeljenost naše instutucije za vladavinu prava”.

“Potpuno su neprimjereni medijski istupi pojedinaca, koji ne raspolažu informacijama o pojedinim predmetima niti znaju stanje u tužiteljstvu, da paušalnim i neutemeljenim ocjenama kritiziraju instituciju na temelju postupaka koji se vode protiv nekoliko pojedinaca. Tužiteljstvo BiH je stabilna institucija koju čini više od 240 uposlenika, među kojima 59 tužitelja i ima kapacitet da se suprotstavi svim nezakonitostima, pa tako i onim u vlastitim redovima”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Kako BIRN BiH neslužbeno saznaje, tužioci Državnog tužilaštva su dobili e-mail u kojem se navodi da im je strogo zabranjeno da kontaktiraju sa medijima.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je medijima u petak da bi Tužilaštvo BiH trebalo staviti pod “prinudnu upravu” kako bi se stanje riješilo.


US Embassy - Logo“Ovaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo autora.“

Džana Brkanić