Članak

Zločin u Štrpcima: Zatražena odgovornost od institucija u Srbiji

27. Februara 2017.12:04
Centar za zaštitu ljudskih prava i toleranciju Polimlje je zatražio da se na memorijal u Prijepolju na kojem su neka od imena ubijenih iz otetog voza u Štrpcima (Rudo) dopuni jer je riječ o stradalima u istom zločinu.

Zahtjev za izmjenu i dopunu postojeće table sa imenima otetih u stanici Štrpci, Centar za zaštitu ljudska prava i toleranciju Polimlje uputio je predsjedniku, predsjednici skupštine, načelnici, kao i Vijeću opštine Prijepolje.

U zahtjevu je naznačeno da žele ispraviti “nehumanu odluku” prema žrtvama i da se na spomeniku postave table sa imenima i prezimenima svih otetih, datumom rođenja i godinom pronalaska njihovih posmrtnih ostataka.

Povodom obilježavanja 24. godišnjice od zločina počinjenog nad putnicima voza Beograd – Bar koji je zaustavljen u Štrpcima, a putnici su oteti i strijeljani, Centar za zaštitu ljudskih prava i toleranciju Polimlje smatra da se sadašnjom tablom želi “umanjiti stravičnost zločina”.

“Nehumano je odvajati žrtve po teritorijalnoj pripadnosti, baš kao što je nehumano odvajati žrtve po bilo kojoj različitosti. Žrtva je žrtva bez obzira na identitet, porijeklo, vjeru i naciju”, naveo je Alen Duraković, izvršni direktor Centra za ljudska prava i toleranciju.

Pred sarajevskom Vijećnicom, Edvin Kanka Ćudić je u nedelju, 26. februara, podsjetio na stradanje civila iz voza, te pozvao srbijanske vlasti da njihovim žrtvama daju status civilnih žrtava rata.

“Ako ne date status civilne žrtve rata ovim licima, to je dokaz da ne osjećate krivicu ni potrebu da prema svojim građanima iskažete dug”, kazao je Ćudić, koordinator Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK).

Dragana Mulaosmanović iz udruženja Ženski glas Priboj, rekla je da se zločini moraju pamtiti da se ne bi ponovili.

“Smatram da smo jako vezane zemlje, BiH i Srbija, i moramo živjeti dalje, ali ne možemo preći preko bitnih i strašnih zločina”, rekla je ona.

Voz iz kojeg su oteti civili saobraćao je na liniji Beograd – Bar. Oteto je 20 putnika, među kojima je bilo 18 Bošnjaka, jedan Hrvat i jedan strani državljanin, kojem još nije utvrđen identitet.

Za zločin počinjen u Štrpcima 27. februara 1993. godine su podignute optužnice u BiH i Srbiji.

Mićo Jovičić je priznao krivicu u Sudu BiH i osuđen je na pet godina zatvora jer je s drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) počinio zločin protiv civilnog stanovništva.

Osim Jovičiću, u Sudu BiH u toku je suđenje Luki Dragičeviću, Bobanu i Petku Inđiću, Obradu i Novaku Polugi, Draganu Šekariću, Oliveru Krsmanoviću, Radojici Ristiću, Vuku Ratkoviću i Miodragu Mitrašinoviću.

Prema optužnici, 20 civila oteto je iz voza u Štrpcima 27. februara 1993. godine a ubijeni su na području Višegrada.

U Beogradu još uvijek nije započelo suđenje za zločin počinjen u Štrpcima jer Viši sud u Beogradu još uvijek nije potvrdio optužnicu protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragana Đekića, također bivših pripadnika VRS-a.

Optužnica je podignuta početkom marta 2015. godine.

Fond za humanitarno pravo, Žene u crnom, Inicijativa mladih za ljudska prava i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda podsjećaju na odgovornost institucije Republike Srbije za ovaj zločin, te na činjenicu da porodice i dalje čekaju sudsku pravdu u Srbiji, kao i na priznavanje statusa porodica civilnih žrtava rata.

Erna Mačkić