Članak

Posljednji radni dan predsjednice Suda BiH

26. Januara 2017.11:47
Nakon 12 godina rada, Meddžida Kreso danas napušta funkciju predsjednice Suda BiH.

Njeno mjesto sutra zauzima Ranko Debevec, kojeg je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH izabralo sredinom decembra.

Dugogodišnji sarajevski advokat Fahrija Karkin je kazao da je studirao sa predsjednicom Kreso i da kroz dugogodišnju saradnju s njom ima samo riječi hvale.

“Imali smo dobru saradnju. Kad god sam tražio prijem, primila me i djelovalo se po intervenciji koju sam tražio za potrebe nekih mojih klijenata. Ja sam lično zadovoljan i želim joj sve najbolje”, rekao je Karkin.

Za sutkinju i predsjednicu Državnog suda, Kreso je imenovana u oktobru 2004., a mandat joj je produžen na današnji dan 2011. godine.

Kreso je od 1973. obavljala poslove tužiteljice, sutkinje, predsjednice suda, te advokatice, a nakon reforme pravosuđa 2001. bila je zamjenica glavnog tužioca Federacije BiH i Državnog tužilaštva.

Kada je u pitanju novi predsjednik Suda BiH, Karkin je kazao da je još rano za očekivanja.

“Znam da je dobar sudija i čovjek, vrlo korektan. Njegove menadžerske i upravljačke sposobnosti nisu mi poznate”, izjavio je on.

Za rad sutkinje Kreso, advokat Miodrag Stojanović je kazao da se nema na što požaliti.

“Plaćali su nas uredno i meni je bila dobra. Uz to, moja je zemljakinja i želim joj puno lijepih dana u penziji i mnogo zdravlja”, rekao je Stojanović.

On je naveo da kroz suđenja poznaje i novog predsjednika Suda i da misli da je korektan, te da zna svoj posao.

Debevec je izabran sa šest glasova za, pet protiv i jednim suzdržanim za predsjednika Suda BiH. Pojedini članovi VSTV-a, kao i udruženja žrtava, izrazili su nezadovoljstvo zbog njegovog imenovanja jer je iz reda Ostalih, a sudija Suda BiH Izo Tankić je zatražio poništenje odluke.

Tankić je podnio zahtjev za zaštitu sloboda i prava zagarantovanih Ustavom, u kojem navodi da Debevec nema dokazano iskustvo u rukovođenju, što je zakonom propisano za čelnika Suda BiH.

Debevec je sudija Suda BiH od decembra 2012. godine. Prije toga je radio kao tužilac u Državnom tužilaštvu, kao i na Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu. Debevec je radio i kao pravni savjetnik u Komisiji za imovinske zahtjeve raseljenih lica i izbjeglica (CRPC), u Hypo banci u Sarajevu i Pravobranilaštvu Općine Centar.

Džana Brkanić