Radio Justice 69 – Predmet “Halilović” postao ping pong loptica

29. Decembra 2016.14:41
U 69. izdanju radio magazina “Lokalno pravosuđe pod lupom”, prenosimo izvještaje sa suđenja za ratne zločine pred lokalnim sudovima u BiH.

IZVJEŠTAJI SA SUĐENJA:

Velagić Safet i Muhko: Za zločin u Bugojnu 13 godina zatvora

Kantonalni sud u Novom Travniku je proglasio krivim Muhku i Safeta Velagića za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen krajem jula 1993. godine na području Bugojna.

Pijunović: Počelo obnovljeno suđenje

Čitanjem optužnice i saslušanjem svjedoka pozvanim na prijedlog Odbrane, pred Okružnim sudom u Doboju počelo je obnovljeno suđenje bivšem pripadniku policije Miroslavu Pijunoviću zvanom Piko za zločine nad civilima u Tesliću.

Blagojević: Oslobođen optužbe za zločin u Maglaju

Kantonalni sud u Zenici oslobodio je Rajka Blagojevića optužbe za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Maglaja.

Tabaković: Oslobođen optužbe za zločin u Trebinju

Okružni sud u Trebinju oslobodio je optužbe Jugoslava Tabakovića za ratni zločin počinjen u ovom gradu u julu 1992. godine.

Ostojić: Prijetio da će se osvetiti optuženom

Na suđenju za zločin počinjen u Vlasenici, svjedok Odbrane je rekao da nije čuo da je optuženi tukao Mirsada Ombašića niti da je maltretirao nekog u logoru Sušica.

Lukić: Odbrana želi suđenje u drugom gradu

Odbrana bivšeg pripadnika Ključke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) Milana Lukića zatražila je da se zbog pristrasnosti, obnovljeni postupak iz Bihaća prebaci u drugi grad u Federaciji BiH (FBiH).

 

FOKUS

Predmet “Halilović” postao ping-pong loptica

Ubistvo članova porodice bivšeg generala Armije BiH Sefera Halilovića, iako se desilo prije 23 godine, još uvijek se nalazi u „fazi prijave“ i prebacuje iz tužilaštva u tužilaštvo.

    Dragana Erjavec