Audio zapisi

Radio Justice 68 –“Kad je vrijeme stalo”

9. Decembra 2016.14:08

U 68. izdanju radio magazina “Lokalno pravosuđe pod lupom”, prenosimo izvještaje sa suđenja za ratne zločine pred lokalnim sudovima u BiH.

IZVJEŠTAJI SA SUĐENJA:

Brestovac: Osam godina za zločin u Doboju

Nakon obnovljenog suđenja, Okružni sud u Doboju osudio je Vojislava Brestovca na osam godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u tom gradu.

Sovilj i Galić: Ukupno 17 godina za zločin u Ključu

Kantonalni sud u Bihaću osudio je Gorana Sovilja i Petra Galića na ukupno 17 godina zatvora zbog zločina počinjenog u Ključu. Dženita

Vasiljeviću tri godine zatvora

Mlađen Vasiljević osuđen je u Okružnom sudu u Banjaluci na tri godine zatvora zbog zločina nad civilnim stanovništvom na području Ribnika.

Ahmetbašić: Udarci šakama i kundacima

U nastavku suđenja Mirsadu Ahmetbašiću pred Osnovnim sudom Brčko distrikta, pročitan je iskaz svjedoka Mirka Stokića u kojem navodi da je tokom četveromjesečnog boravka u zarobljeništvu više puta fizički zlostavljan.

Pajić i ostali: Svakodnevni udarci u Batkoviću

Svjedok Zajim Omerović prisjetio se pred Okružnim sudom u Bijeljini svakodnevnih premlaćivanja u logoru Batković.

Mešinović i ostali: Udarac kundakom u prsa

U nastavku suđenja za zločin u Nemili pred Kantonalnim sudom u Zenici, svjedokinja tužilaštva je ispričala kako je vidjela optuženog Safeta Kovačevića kako udara jednu osobu.

Granić: Nije viđao zarobljenike

Svjedok Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu izjavio je da mu je poznato da su ljudi kopali rovove na području sarajevskog ratišta, ali da ne zna ko ih je zvao, čija je nadležnost to bila, niti šta se dešavalo.

FOKUS – “Kad je vrijeme stalo”

Izložba fotografija “Kad je vrijeme stalo” dio je naučno-istraživačkog projekta dokumentiranja zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava počinjenih na području Bosanske krajine. Fotografije su nastale kao rezultat brojnih ekshumacija na području Bosanske krajine.

    Srđan Kureljušić