Audio zapisi

Radio Justice 66 – Radio Sana – od progona do pomirenja

5. Septembra 2016.10:48
U 66. izdanju radio magazina "Lokalno pravosuđe pod lupom", prenosimo izvještaje sa suđenja za ratne zločine pred lokalnim sudovima u BiH.

IZVJEŠTAJI SA SUĐENJA:

Zelenika: Veća kazna ili novo suđenje

Pred Vrhovnim sudom Federacije BiH zatražena je veća kazna za Ivana Zeleniku zbog optužbe da je počinio ratni zločin u Mostaru, dok njegova Odbrana smatra da treba biti oslobođen ili da mu se ponovno sudi.

Strožija ili blaža kazna za Mirsada Tahirovića

Pred Vrhovnim sudom Federacije BiH iznesene su žalbe na presudu kojom je Mirsad Tahirović osuđen na pet godina zatvora za zločine počinjene 1993. na području Jablanice.

Tabaković: Preko anonimnog poziva saznala za ubistvo muža

U Okružnom sudu u Trebinju počelo je suđenje Jugoslavu Tabakoviću za ratni zločin počinjen u ovom gradu. Prema optužnici, Tabaković je kao pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske (RS) zajedno sa Nikolom Ćeranićem i Daliborom Đurovićem ubio Miralema Dizdarevića.

Grbić: Trajno nesposoban za suđenje

Sudski vještaci zaključili su da Stojan Grbić, optužen za zločin u Tesliću, ne može učestvovati u sudskom postupku zbog narušenog psihičkog zdravlja.

U septembru početak suđenja Dragoljubu Graniću- IS

Suđenje Dragoljubu Graniću za zločine nad ratnim zarobljenicima u blizini Sarajeva koji su počinjeni u julu 1993. godine, počet će 19. septembra pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu.

Melić: Pomagao komšijama i dobio batine – TRAVNIK

Svjedočeći u svoju korist pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku, optuženi Safet Melić je izjavio da je pomagao oštećenim Radivoju i Simi Tegeltiji tokom njihovog boravka u zatvoru travničke kasarne krajem 1992. godine.

FOKUS

Radio Sana – od progona do pomirenja

Tokom ratnog perioda Radio Sanski Most korišten je kao glasilo politike progona i propagande, a danas radi na promociji suživota i tolerancije svih građana BiH.

    Srđan Kureljušić