Radio Justice 67 – Osnivanje Okružnog suda u Prijedoru

31. Oktobra 2016.10:57

U 66. izdanju radio magazina “Lokalno pravosuđe pod lupom”, prenosimo izvještaje sa suđenja za ratne zločine pred lokalnim sudovima u BiH.

IZVJEŠTAJI SA SUĐENJA:

Igor Milošević osuđen na pet godina zatvora 

Okružni sud u Istočnom Sarajevu osudio je Igora Miloševića na pet godina zatvora zbog zločina počinjenog na području Trnova.

Tihić: Batine od optuženog 

U nastavku suđenja Dautu Tihiću pred Okružnim sudom u Bijeljini, svjedok Optužbe je kazao kako mu je brat pričao da je dobio batine od optuženog. 

Blagojević: Nije mogao naređivati vojnoj policiji 

U nastavku suđenja Rajku Blagojeviću za zločin na području Maglaja, svjedoci Odbrane izjavili su pred Kantonalnim sudom u Zenici da optuženi nije mogao naređivati vojnoj policiji.

Ahmetbašić: Zatvoreni u limenu hladnjaču 

Na suđenju Mirsadu Ahmetbašiću za zločin počinjen na području Brčkog, pročitan je iskaz svjedoka koji je govorio o boravku i maltretiranju u zarobljeništvu. 

Marić: Počelo obnovljeno suđenje

Pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku počelo je obnovljeno suđenje Josipu Mariću nakon što je ukinuta presuda kojom je bio osuđen na godinu zatvora za zločine počinjene 1993. nad civilnim stanovništvom na području Kiseljaka.

FOKUS

Osnivanje Okružnog suda u Prijedoru

Do kraja godine u Prijedoru bi trebali biti osnovani novi okružni sud i tužilaštvo, što žrtvama budi nadu da će se ubrzati procesuiranje ratnih zločina na ovom području.

    Srđan Kureljušić