Članak

UŽIVO: Diskusija o izboru novog predsjednika Suda BiH

14. Decembra 2016.12:23
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) diskutuje na sjednici u Mostaru o izboru novog predsjednika Suda BiH.

Kako je rečeno, potkomisija Vijeća je kao najboljeg kandidata predložila sudiju Suda BiH Ranka Debevca.

Debevec je sudija Suda BiH od decembra 2012. godine. Prije toga je radio kao tužilac u Državnom tužilaštvu, kao i na Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu. Debevec je radio i kao pravni savjetnik u Komisiji za imovinske zahtjeve raseljenih lica i izbjeglica (CRPC), u Hypo banci u Sarajevu i Pravobranilaštvu Općine Centar.

U toku diskusije prije izbora, predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija rekao je da su svi kandidati dobri, ali da je Debevec bio najbolji kandidat zbog svojih visokih radnih ocjena.

“On dolazi iz reda ostalih a imao je najbolje rezultate”, rekao je Tegeltija.

Članica VSTV-a Alma Džaferović je upitala kako su se utvrdile kvalitete rukovođenje za Debevca, obzirom da nije bio na čelu bilo koje institucije. Član Zijad Kadić je odgovorio da po zakonu Debevec nema iskustvo u rukovođenju, ali je na intervjuu ostavio dobar dojam i imao “viziju vođenja”.

Kadić je dodao, međutim, da predsjednik Suda BiH ne bi trebao biti iz reda ostalih, već Bošnjak.

“Ima kvalitetniih kandidata ispred Bošnjaka. Ne bi bilo dobro da se Bošnjaci protjeraju iz pravosuđa”, rekao je Kadić.

Sudija Vrhovnog suda Federacije BiH Goran Nezirović rekao je da je proces imenovanja predsjednika Suda BiH “diskreditovan i kontaminiran”.

“Kada je Debevec počeo svoju karijeru, neki su bile već sudije Suda BiH, poput Mire Smajlović. On nema iskustva u rukovođenju. Kako je moguće da intervju ima veću snagu od nečije dugogodišnjeg rada… Toliko o objektivnosti”, rekao je Nezirović.

Potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić je rekla da je Debevec najbolji kandidat i da neće podleći pritisku Stranke demokratske akcije (SDA).

“On ima super karijeru iza sebe i iznio je prijedloge šta da se izmjeni u Sudu BiH”, rekla je Jukić.

Advokat Ilijas Midžić je rekao da je protiv Debevca, jer ni potkomisija koja ga je predložila, nije to uradila jednoglasno. On smatra da bi na jednoj od glavnih pravosudnih funkcija trebao biti Bošnjak. Alma Džaferović je kazala da su sva četiri kandidata bošnjačke nacionalnosti kvalitetna, a da sudije Suda BiH Mira Smajlović i Izo Tankić imaju i rukovodno iskustvo.

Tegeltija je odgovorio da za njega “nema bošnjačkih ili srpskih kandidata” već samo kandidata.

“Lična moja impresija je da je Debevec briljirao na intervjuu”, rekao je Tegeltija.

Nakon ovog izlaganja, sudija Nezirović je rekao da nije moguće da je Debevec dobio najveću ocjenu.

“Priznajte da Debevec nije najbolji. Kako je dobio ocjenu ‘deset’ za rukovodnu funkciju ako nikada nije rukovodio”, rekao je Nezirović.

Na ovu opasku je replicirala Jukić, koja je rekla da Nezirović na VSTV vrši pritisak kao stranke i mediji.

Tegeltija je zatražio da se članovi VSTV izjasne o prijedlogu potkomisije, ili da predlože nove kandidate, nakon čega je Alma Džaferović predložila Izu Tankića, dok je Nezirović predložio da se kao vršilac dužnosti imenuje Branko Perić.

Perić, sudija Suda BiH, kako je ranije rečeno, posljednje je plasirani kandidat prema ocjenama potkomisije.

Članovi Vijeća su nastavili diskusiju o nacionalnosti kandidata – Jukić je kazala da ni na jednoj rukovodećoj poziciji u pravosuđu nema Hrvata, Zijad Kadić je rekao da izborom Debevca ispada da su Bošnjaci “nebitan narod”, dok je Tegeltija podsjetio da nema ni srpskih kandidata.

Goran Nezirović je predložio Ružici Jukić da predloži sudiju Suda BiH Tihomira Lukesa za predsjednika, te da će on glasati za njega, iako je Hrvat, jer ima iskustvo.

Tegeltija je rekao da je Lukes bio na šestom mjestu na listi, ali je na intervjuima imao loše ocjene u pogledu rukovođenja.


US Embassy - Logo“Ovaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo autora.“

Džana Brkanić