Članak

Prevencija i deradikalizacija ključni za borbu protiv terorizma

12. Decembra 2016.16:43
Bosanskohercegovačka javnost o prijetnji terorizma mora govoriti otvoreno, kako bi se razvili kvalitetni sistemi prevencije i deradikalizacije, smatra ministar sigurnosti Dragan Mektić.

Mektić je na konferenciji za novinare u Banja Luci nakon sjednice Odbora Narodne skupštine Republike Srpske (RS) za bezbjednost, kazao da se o terorizmu, kao globalnoj prijetnji, mora govoriti transparentno u BiH.

Naveo je da se na sirijskom i iračkom ratištu trenutno nalazi 115 osoba iz BiH. Dodao je da ih je do sada na tom ratištu poginulo 65, a u BiH se vratilo 46 osoba čije je procesuiranje u toku.

“Raspisano je 36 potjernica za licima koja nisu dostupna”, rekao je Mektić.

Prema riječima Mektića, trenutno je za borbu protiv terorizma važna prevencija i deradikalizacija. On je ukazao na problem takozvanog “ubrzanog radikalizma” koji podrazumijeva da određene osobe za veoma kratko vrijeme, za svega par mjeseci, postaju radikalni, pa čak i počine teroristički akt.

“Izazov za bezbjednosne službe i društvo u cjelini je kako u tom relativno kratkom vremenu prepoznati ubrzanu radikalizaciju i djelovati”, rekao je Mektić.

Iz Tužilaštva BiH su kazali da su zadovoljni postignutim rezultatima kada je riječ o borbi protiv terorizma i osobama koja odlaze na strana ratišta.

Vršilac dužnosti direktora Policije Srbije Vladimir Rebić istakao je da je važna razmjena informacija između bezbjednosnih agencija BiH i Srbije kada je riječ o borbi protiv terorizma, etnički motivisanog ekstremizma, ali i organizovanog kriminala i korupcije.

“Razmjena informacija se uglavnom odvija na nivou Interpola, ali i u direktnoj komunikaciji službi za borbu protiv organizovanog kriminala i borbu protiv terorizma ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske i Srbije”, pojasnio je Rebić i ocijenio da je ta saradnja veoma dobra.

On je naveo da je u prethodne tri godine razmijenjeno više od 8.500 informacija koje su se, uglavnom, odnosile na imovinske delikte, ali i na druga krivična djela u vezi sa trgovinom oružja, narkotika i automobila.

Sjednici u Banja Luci su prisustvovali predstavnici policijskih, bezbjednosnih i pravosudnih institucija iz Republike Srpske i BiH, te parlamentarna delegacija iz Srbije.

Goran Obradović