Članak

Blagojević: Oslobođen optužbe za zločin u Maglaju

12. Decembra 2016.15:14
Kantonalni sud u Zenici oslobodio je Rajka Blagojevića optužbe za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Maglaja.

Prema presudi, dokazi Optužbe ne mogu van razumne sumnje povezati optuženog sa ubistvom Hidajeta Osmanagića.

“Bilo bi neozbiljno za ovakvu vrstu predmeta da bilo koji sud bilo kojeg optuženog oglasi krivim na temelju dokaza koji svaki za sebe i u međusobnoj korelaciji nisu u standardu van razumne sumnje”, kazao je sudija Enes Maličbegović.

Prema njegovim riječima, Optužba je utemeljena na iskazu Petra Pavlovića, koji je “problematičan”, prevashodno zato što svjedok nije među živima pa ga se ne može ispitati.

Prema optužnici, Blagojević je naredio ubistvo civila Hidajeta Osmanagića.

Prije završetka suđenja izmijenjena je optužnica u pogledu vremena izvršenja djela. Prema sudiji Maličbegoviću, o jednom periodu se govorilo u istrazi a navedeno je drugo, a uz to je i zabuna i oko funkcije optuženog.

U završnoj riječi tužilac Redžo Delić je zatražio osuđujuću presudu, ocijenivši dokaze Optužbe logičnim i vjerodostojim u pogledu odlučnih činjenica. S druge strane, Odbrana smatra da su sve činjenice dovedene u sumnju.

“Tužilac je ostao pri tome da su ubistva izvršila NN lica, mada svjedoci Optužbe navode imena. Da li to znači da im ni sam tužilac ne vjeruje”, rekao je branilac optuženog Milan Romanić.

Analizirajući iskaze svjedoka, Romanić je naglasio da su svi, uključujući iskaz Ostoje Ivančevića i Petra Pavlovića, izjave posrednih svjedoka.

I optuženi se obratio Sudskom vijeću te ponovio da nije kriv i da mu je savjest čista.

Na presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Dženana Sivac