Članak

Pijunović: Psihičke smetnje optuženog

7. Decembra 2016.16:50
Pred Okružnim sudom u Doboju, u nastavku suđenja Miroslavu Pijunoviću, vještak je utvrdio da optuženi ima psihičke smetnje “iz kruga posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP)”.

U nastavku ponovljenog suđenja za zločin počinjen u Tesliću, vještak Vjekoslav Kovačević utvrdio je da je do kraja rata Pijunović bio razdražljiva osoba sa smanjenim pragom tolerancije prema drugim ljudima, uključujući i osobe druge nacionalnosti.

“Mislim da je njegovo stanje danas drugačije u odnosu na ratno stanje”, rekao je Kovačević.

Prema navodima optužnice, Pijunović je kao pripadnik rezervnog sastava policije učestvovao u protivpravnom zatvaranju i zlostavljanju civila nesrpske nacionalnosti u Tesliću tokom 1992. godine.

Pijunovića je Okružni sud u Doboju u julu 2015. osudio na četiri i po godine zatvora, ali je ta presuda ukinuta i postupak je Vrhovni sud Republike Srpske (RS) vratio na ponovno suđenje.

Na ovom ročištu je vještak Ljubomir Curkić kazao da su kod oštećenog Šabana Mešinovića u augustu 1992. godine konstatovane “lakše tjelesne povrede”.

“Povrede nisu bile opisane. Konstatovani su prelom jednog rebra i nagnječenje grudnog koša. Može se sa sigurnošću samo reći da su povrede nastale djelovanjem tupog mehaničkog predmeta”, zaključio je Curkić.

Svjedok Asim Isić je izjavio da ostaje pri ranijem iskazu, u kojem je naveo da ga je optuženi, kao i njegovog rođaka, ošamario ispred zgrade policije u Tesliću. Negirao je navode iz iskaza koje je dao 1998. godine istražnom sudiji u Zenici.

“Nije tačno da me optuženi tjerao da se tučem sa svojim srodnicima”, rekao je Isić.

Suđenje se nastavlja 4. januara.

Arnes Grbešić