Članak

Ćaćić i drugi: Oštećeni bio premlad da se sjeća detalja

7. Decembra 2016.16:33
Na suđenju pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu za zločin počinjen u Rogatici, vještak medicinske struke konstatirao je da je oštećeni u vrijeme rata bio previše mlad kako bi mogao znati precizne detalje događaja.

Vještak Petko Grubač je kazao da je nalaz o psihičkom stanju i osobinama oštećenog Mehe Džananovića, prema nalogu Odbrana sve trojice optuženih, sačinio od kopija izjava oštećenog.

Grubač je naglasio da je radio po principu pretpostavki, jer nije lično razgovarao sa Džananovićem kako bi mogao direktno donijeti stav o njegovim  psihičkim funkcijama.

“Radi se o osobi prosječnih intelektualnih sposobnosti, koja je doživjela stres u djetinjstvu kada mu je otac ubijen pred očima, a on ranjen sa samo deset godina. Bio je vrlo mlad i sumnjam da ovakva osoba može davati precizne detalje o nekom događaju prije toliko godina. Može samo okvirno”, rekao je vještak.

On je dodao da Džananović pati od hroničnog posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP).

Ranjavanje Mehe Džananovića u avgustu 1992. i ubistvo njegovog oca Midhata na teret su stavljeni Dragiši i Milenku Ćaćiću te Voji Motiki.

Oni su 24. marta 2014. godine oslobođeni optužbi da su, s još jednom nepoznatom osobom, počinili ovaj zločin u blizini sela Starčići. Presudu je ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske (RS) i vratio predmet Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu na ponovno suđenje.

Na pitanje tužitelja Tarika Crnkića, vještak Grubač je pojasnio da se osobe, pa čak i kada su mlade, inače sjećaju datuma kada su im roditelji preminuli, kao i da se najdetaljnije sjećaju trauma.

Saslušanjem vještaka okončan je dokazni postupak u ovom postupku.

Naredno ročište zakazano je za 21. decembar, kada će biti iznesene završne riječi tužilaštva.

Povezani članci

Srđan Kureljušić