Članak

Pijunović: Počelo obnovljeno suđenje

2. Decembra 2016.15:44
Čitanjem optužnice i saslušanjem svjedoka pozvanim na prijedlog Odbrane, pred Okružnim sudom u Doboju počelo je obnovljeno suđenje bivšem pripadniku policije Miroslavu Pijunoviću zvanom Piko za zločine nad civilima u Tesliću.

Svjedok Ašir Kopić je ispričao da je u junu 1992. godine pretučen u špaliru ispred zgrade policije u Tesliću. On je rekao da ga je optuženi nakon toga uveo u policiju i pretukao.

“U prostoriji mi je naredio da skinem ljetni sako. Tukao me je palicom. Takav sadizam nisam ranije vidio. Jozo Martinović mi je sutradan rekao da me je tukao Miroslav Pijunović, jer ga je on poznavao od prije rata”, ispričao je Kopić i dodao da ga je optuženi kasnije vrijeđao u stacionaru.

Svjedok Šaban Mešinović je rekao da ga je optuženi pretukao u zgradi Teritorijalne odbrane (TO) u Tesliću, gdje mu je naredio da se rukama sa ispružena tri prsta, uhvati za betonski stub u prostoriji.

“Udarao me drvenim štilom, koje se polomilo od udaraca. Poznavao sam ga od prije rata, jer sam dolazio u njegov kafić u Maglaju”, naveo je Mešinović.

Oba svjedoka su rekla da ostaju kod iskaza datih tokom ranijeg postupka.

Prema navodima optužnice, Pijunović je, kao pripadnik rezervnog sastava policije, učestvovao u protivpravnom zatvaranju i zlostavljanju civila nesrpske nacionalnosti u Tesliću tokom 1992. godine.

Bivši policajac u Tesliću, Nenad Dević, na poziv Odbrane je posvjedočio da je u zgradi policije nakon privođenja saslušao taksistu Šabana Mešinovića i da ga pri tom niko nije maltretirao.

“Sreo sam ga poslije rata. Ispričao je da je pretučen u zgradi TO. Nisam tada stekao utisak da zna ko ga je pretukao” rekao je Dević.

Dževad Galijašević je kazao da poznaje optuženog, za kojeg je rekao da prije i poslije rata nije pokazivao netrpeljivost prema osobama nesrpske nacionalnosti.

“Kao rezervni policajac, on je priveo Rasima Galijaševića iz Teslića. U njegovoj likvidaciji, učestvovali su pripadnici paravojne formacije ‘Miće’. On u tome nije učestvovao. Da je počinio krivična djela za koja se tereti, ja bih to sigurno znao”, kazao je Galijašević.

Okružni sud u Doboju je u julu 2015. godine, zbog zločina nad civilima u Tesliću, Pijunovića osudio na četiri i po godine zatvora, ali je tu presudu ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske (RS) i naložio novo suđenje.

Suđenje se nastavlja 7. decembra.

Arnes Grbešić