Članak

Bajrić: Branilac želi razrješenje iz predmeta

24. Novembra 2016.12:31
Kantonalni sud u Mostaru odgodio je početak suđenja Arminu Bajriću, nakon što je branilac Niko Batinić rekao da je između njega i optuženog došlo do “međusobnog nepovjerenja” te zatražio da bude razriješen dužnosti.

Batinić je kazao da “žali” što je između njega i Bajrića došlo do nerazumijevanja.

“Naime, optuženi mi je postavio ultimativni zahtjev na koji nisam mogao odgovoriti, a vjerujem, ne bi mogao niti jedan od mojih kolega. Naime, on je tražio od mene da mu garantujem da ću ga osloboditi. Ja sam analizirao predmet i predložio sam mu da dogovorimo određenu nagodbu, na šta on nije pristao. Također, moram reći da je moj branjenik tražio mišljenje i od drugih advokata u vezi ovog predmeta, što smatram da je nezamislivo. Budući da nas dvojica u ovoj fazi nismo uspostavili kontakt, ja na pravi način ne mogu da sprovedem njegovu odbranu”, pojasnio je Batinić.

Na upit predsjedavajućeg Sudskog vijeća Slavka Pavlovića da li smatra da ga Batinić može i dalje braniti, optuženi Bajrić je kazao da on ne pristaje na nagodbu koju mu je branitelj predložio i da traži da se postupak provede do kraja i iznesu činjenice.

Nakon iznesenih navoda branitelja i optuženog, Kantonalni sud je donio rješenje da se suđenje odgodi na neodređeno vrijeme.

“Sud daje rok od osam dana optuženom da se pismenim putem izjasni ko će ga braniti. U slučaju da to ne uradi, onda će mu Sud dodijeliti branitelja po službenoj dužnosti. Nakon toga Sud će razriješiti dužnosti branitelja Batinića”, zaključio je Pavlović.

Kantonalno tužilaštvo u Mostaru tereti Bajrića, bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), da je u septembru 1993. godine nečovječno postupao prema civilima Bošnjacima u Crnoj ulici u tom gradu.

U optužnici se navodi i da je Bajrić u decembru 1993. godine u Mostaru, na liniji razgraničenja između Armije BiH i HVO-a, udarao palicom zaštićenog svjedoka “C” i druge zatvorenike Bošnjake.

Sanela Gaković