Članak

Odbijena disciplinska tužba protiv sudije Darka Samardžića

23. Novembra 2016.12:30
Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) odbila je tužbu protiv sudije Darka Samardžića zbog nemarnog rada u predmetu Novaka Đukića, koji je osuđen za 20 godina za zločin na Tuzlanskoj kapiji.

Komisija je odbila tužbu Ureda Disciplinskog tužiloca koji je zatražio da Samardžić bude proglašen krivim za nemar jer nije raspisao potjernicu i zatražio preuzimanje izdržavanja 20-godišnje kazne za odbjelog ratnog zločinca Novaka Đukića.

Postupak protiv Samardžića je pokrenut, kako su naveli iz Ureda disciplinskog tužioca, jer prvo četiri mjeseca nije raspisao potjernicu za Đukićem, iako je znao da se nalazi van države, a zatim je preko 15 mjeseci čekao da uputi zamolnicu Srbiji za preuzimanje kazne zatvora.

Đukić je proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske (VRS), 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu. Granatom koja je ispaljena na tuzlansku Kapiju, ubijena je 71 osoba.

On je pušten iz zatvora u februaru 2014. godine, nakon što je Ustavni sud – zbog pogrešne primjene zakona – ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora.

Sud BiH je u junu 2014. smanjio kaznu Đukiću na 20 godina, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud BiH da je osuđeni na liječenju u Srbiji. U oktobru 2014. za njim je raspisana potjernica jer se nije odazvao pozivu za izvršenje kazne, nakon čega je od Srbije zatraženo preuzimanje.

Trenutno je u Srbiji u toku postupak pred Višim sudom u Beogradu radi preuzmanja izdržavanja kazne ali se više puta odgađa zbog odbijanja Suda BiH da se preispituje presuda.

Sudija Samardžić je na ročištu pred disciplinskom komisijom krajem prošlog mjeseca izjavio da je uvijek djelovao u skladu s zakonom.

“Ja sam slušao sve svjedoke i nema osobe koja je više zainteresirana da se ovo riješi. Upravo sam zbog toga djelovao zakonito”, pojasnio je sudija.

Iz VSTV-a su naveli da na ovo odluku postoji mogućnost žalbe Drugostepenoj disciplinskoj komisji.

Denis Džidić