Članak

Rakić Ranko i ostali: Tumačenje dokaza

16. Novembra 2016.12:51
U Vrhovnom sudu Federacije BiH (FBiH), iznoseći žalbu na oslobađajuću presudu za zločin počinjen u Kućicama kod Zavidovića, federalni tužilac kazao je da smatra da je bilo dovoljno dokaza da budu osuđeni.

Odbrane Ranka i Željka Rakića, te Marka Stankovića smatraju da oslobađajuća presuda treba biti potvrđena.

Rakići i Stanković su oslobođeni optužbe da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), krajem avgusta ili početkom septembra 1992. u mjestu Kućice ubili Zuhru Husanović.

Federalni tužitelj Munib Halilović je rekao da ostaje kod žalbe Kantonalnog tužilaštva u Zenici, ali želi ukazati na dva žalbena osnova.

“Sud ne može kazati da je iskaz upitan jer je Rasko Hrustanović blago retardiran, time nije ispoštovao svoju obavezu da sve dokaze cijeni bilo da idu u korist optuženog ili oštećenog. Postoje mehanizmi da se to provjeri”, kazao je Halilović.

Prema njegovim riječima, prepoznavanje pomoću fotografije ne može se odbaciti kao nevažeći dokaz, čak i kada su optuženi živi.

“Nakon 20 i više godina, malobrojni liče na sebe. Međunarodna sudska praksa nikada ne bi donijela takvu odluku. Kada su u pitanju ratni zločini, zakonske odredbe se moraju fleksibilnije tumačiti”, kazao je Halilović.

Mensur Hasagić, branilac prvooptuženog Ranka Rakića, je istakao da svjedočenje Husanovića nije odbačeno zato što je blago retardiran, već zato što su prepoznate nedosljednosti u njegovom svjedočenju.

Vukica Marjanović – Suljić, koja zastupa interese Stankovića, kazala je da “Rasko Husanović nije vidio kako je poginula Zuhra Husanović, te ko je u nju pucao”.

Drugoptuženi Željko Rakić tvrdi da u vrijeme kada je ubijena Zuhra Husanović, uopšte nije bio u BiH.

Vrhovni sud FBiH naknadno će donijeti odluku o uloženoj žalbi.

Elameri Škrgić Mikulić