Članak

Komad: Saznanja o ubistvu Ibrahima Ribca

14. Novembra 2016.13:21
Svjedok Odbrane Milana Komada, optuženog za zločin počinjen u Višegradu, izjavio je da nije vidio optuženog kada je ubijen njegov komšija Ibrahim Ribac.

Stanimir Pecikoza je kazao da mu je Ribac bio komšija u višegradskom naselju Kosovo Polje. Prisjetio se kako je u julu ili avgustu 1992. godine, vidio tri naoružane osobe. Jedna od njih se, kako je naveo, odvojila iz grupe, a druga ga je pitala: “Žiška, gdje ćeš?”

Svjedok je dodao da je jedna osoba ušla u avliju Ripca, da je čuo dva rafala i da je “izgleda ubio Ribca Ibrahima”.

Pecikoza je naglasio da nije poznavao te osobe i da optuženi Komad nije bio tu.

U unakrsnom ispitivanju, Pecikoza je kazao da nije vidio sam čin pucanja već da je to čuo. Kazao je da optuženog poznaje od aprila 1992. godine i da je bio magacioner vojne opreme. Dodao je da je Komad kao vojnik, uniformisan i naoružan dolazio u Kosovo Polje “da odmori”.

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti Komada, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), da je početkom juna 1992. godine u mjestu Kosovo Polje ubio civila bošnjačke nacionalnosti.

Svjedok Dragan Pecikoza je kazao da optuženog poznaje od početka aprila 1992. godine i da je bio raspoređen u magacinu vojne komande. Naveo je da se optuženi nastanio u Kosovu Polju krajem marta ili početkom aprila 1992. godine.

Pecikoza je posvjedočio da je za Ribčevo ubistvo saznao od oca Stanimira “kada je došao na odmor”. Otac mu je, kako je naveo, ispričao kako je sreo tri naoružane osobe, od kojih se jedna izdvojila i pošla prema kući Ibrahima Ribca.

“Rekao je nadimak – Giške. Ne znam ko je to”, kazao je Pecikoza.

On je dodao da je od oca saznao da su se čula dva rafala i da se otac, kada je vidio Ibrahima, prepao i pobjegao kući.

Tužilac Tarik Crnkić je rekao da će ovog svjedoka predložiti za svjedoka Tužilaštva.

Pecikoza je ispričao i kako je optuženog Komada slučajno sreo u kafani, koji mu je kazao da je optužen i da su razgovarali o “događaju ubistva”.

“Ja sam mu rekao da će mu otac više reći o tome”, kazao je svjedok.

Sudsko vijeće je konstatovalo da je tužilaštvo izmijenilo činjenični opis optužnice.

Nastavak suđenja je zakazan za 5. decembar.

Povezani članci

Lamija Grebo