Članak

Tihić: Na oštećenom vidio fizičke povrede

10. Novembra 2016.14:02
Na suđenju Dautu Tihiću za zločin na području Srebrenice, svjedok Optužbe ispričao je pred Okružnim sudom u Bijeljini kako je oštećeni Milun Nikolić nakon razmjene imao fizičke povrede i bio psihički rastrojen.

Svjedok Petko Milošević, koji je u rodbinskim odnosima sa oštećenim, kazao je da je došao iz Srbije nakon što je čuo za razmjenu i sreo se sa Nikolićem.

Svjedok je rekao da mu je Nikolić ispričao da su ga tokom sedmodnevnog zarobljeništva tukli palicama, nogama, “čime god su stigli”.

“Od imena je pominjao Mehmedaliju Tihića, dok se ostale dvojice nije mogao sjetiti”, kazao je Milošević.

On je naveo da je Nikoliću bila natečena cijela desna strana glave i da mu je bila razbijena arkada, te da je imao vidne povrede na leđima. Rekao je i da je bio psihički rastrojen i primjetno preplašen.

Tihiću, bivšem pripadniku 28. divizije Armije BiH (ABiH), na teret je stavljeno da je u selu Miholjevine u julu 1992. godine fizički i psihički maltretirao Zlatka Vasića i Miluna Nikolića, koji je tada bio maloljetan.

Na pitanje Odbrane da li je u u toku ratnih dešavanja bio vojno angažovan, svjedok Milošević je odgovorio da nije i da od 1987. godine živi u Lazarevcu u Srbiji.

Naveo je da je tokom rata u BiH dolazio kako bi posjećivao familiju koja je živjela na području opštine Skelani.

Za nastavak suđenja koje je zakazano za 29. decembar, Odbrana je predložila saslušanje dva svjedoka.

Povezani članci

Snježana Stojanović